Najave     | 05.11.2019. 13:52 |

VSTVBiH - Planirano obraćanje šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 6. i 7. novembar sjednicu na kojoj će, između ostalog, ugostiti novoimenovanu šeficu Misije OSCE-a u BiH, ambasadoricu Kathleen Kavalec.

Naime, ambasadorica Kavalec, karijerna američka diplomatkinja koja je u septembru preuzela dužnost šefice Misije OSCE-a u BiH, trebala bi se obratiti članovima VSTV-a BiH tokom drugog dana zasjedanja tog regulatornog tijela.

Između ostalog, u prijedlogu dnevnog reda sjednice nalazi se Informacija o mišljenju Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova u pogledu preporuka iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi - korupcija i organizirani kriminal.

Kako je planirano, VSTV će se očitovati o Informaciji u vezi s izjašnjenjima sudova o neriješenim predmetima ratnih zločina koji su stari tri, ili više godina, potvrđeno je Feni u toj instituciji.

Također, članovi VSTV-a BiH bi trebali razmatrati Prijedlog dopuna kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, planirano je određivanje članova Vijeća za vršenje strateškog nadzora nad Projektom "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužitelja u BiH – druga faza (ICEA)“.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o radu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) za treći kvartal 2019. godine, kao i Informacije o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije.

Prema već ustaljenoj praksi, VSTV BiH će odlučivati o prekidu, ili produženju mandata te imenovanjima određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo