Svijet     | 05.11.2019. 13:08 |

Macron: Nema pobjednika u trgovinskom ratu

FENA Internet

ŠANGAJ, 5. novembra (FENA) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je žestoko  branio slobodnu trgovinu u govoru na otvaranju trgovinskog sajma u Šangaju.

Macron je govorio o potrebi bavljenja trenutnim debalansima koje donosi globalizacija, kao što su povećanje dispariteta u prihodima i izazovi povezani s globalizacijom. Kazao je da su takvi debalansi doveli do jačanja strahova od konkurencije i uvođenja protekcionističkih mjera širom svijeta.

- Šta bismo trebali učiniti u suočavanju s takvim trendom protekcionizma? - rekao je Macron u svom govoru nakon obraćanja kineskog predsjednika Xi Jingpinga na otvaranju međunarodnog sajma Expo.

- Naše trgovinske prakse ne pružaju efikasnu zaštitu za svjetsku ekonomiju. Trebamo li jednostavno odustati od takvog trgovinskog poretka i pribjeći unilateralizmu i tarifama ili zakonu džungle? Da li je to put naprijed? Ne mislim da jeste. To nije izbor Francuske, ni Evropske unije - izjavio je francuski čelnik.

Niko nije pobjednik u trgovinskom ratu, istaknuo je Macron, dodajući da napetosti između velikih zemalja škode svjetskoj ekonomiji.

- Nadamo se da se sporazum može postići kako bi se ublažile napetosti i zaštitili interesi svih ključnih aktera, među kojima je i Evropska unija - izjavio je Macron, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Macron: Ne smije se dozvoliti da Rusija pobijedi u Ukrajini

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Bećirović dobio podršku Macrona za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu