Bosna i Hercegovina     | 05.11.2019. 13:04 |

Implementiran projekt u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini implementirala je projekt "Bolja društveno-ekonomska integracija RHP povratnika u lokalnim zajednicama u BiH", u sklopu kojeg su identificirane potrebe izbjeglica (79 porodica) koje žive u Srbiji, a koje su iskazale želju da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Menadžerica tog projekta Jelena Tambur istaknula je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako su aktivnosti u sklopu projekta, između ostalog, obuhvatile anketiranje osoba zainteresiranih za povratak u BiH, a koje trenutno žive na području Beograda i Novog Sada.

Kazala je kako je, u skladu s veoma strogim kriterijima, odabrano ukupno 79 porodica, odnosno 173 osobe, koje će biti stambeno zbrinute u mjestima prijeratnog boravka, odnosno na području osam bh. općina.

U okviru spomenute ankete evidentirane su njihove potrebe, neophodne radi integracije u mjestima povratka, a koje osim stambenog zbrinjavanja, podrazumijevaju i segmente - zdravstvenog osiguranja, zaposlenja, socio-ekonomskih prava i drugih pitanja koja se tiču održivog povratka.

Tambur navodi kako su zainteresiranim za povratak u BiH distribuirane i odgovarajuće brošure/materijali radi informiranja o pravima u sklopu spomenuti segmenata, koji se tiču prava na zapošljavanje, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu te pristupa besplatnoj pravnoj pomoći.

Ocijenila je značajnim da u vrijeme kada se bilježi trend odlaska građana iz BiH, postoje i oni koji žele da se vrate u zemlju prijeratnog prebivališta.

Na značaj realizacije Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja/povratka (RHP) ukazala je predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Komarica, navodeći kako je to put za osiguranje 'krova nad glavom' osobama koje to pravo dosada nisu uspjele ostvariti.

Upozorila je kako je jedan od zadataka Unije da osigura stvarni povratak, kako se ne bi ponavila praksa da se obnovljene kuće zaključaju, a njihovi vlasnici vrate u mjesta gdje su živjeli u ratnom, ili postratnom periodu, potcrtavajući kako su kriteriji za sudjelovanje u programu povratka strogi, te da podrazumijevaju da ljudi moraju dokazati da nemaju u vlasništvu bilo kakvu drugu stambenu jedinicu.

Naglasila je, istovremeno, važnost zadržavanja sredstava osiguranih na donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, te njihovog svrsishodnog plasiranja u obnovu nekoliko hiljada kuća, imajući u vidu regionalni kontekst - povratak iz zemalja okruženja, ali i raseljenih osoba unutar BiH, između bh. entiteta i gradova.      

Kako je najavljeno, nakon pres-konferencije slijedi završni sastanak s predstavnicima osam bh. općina - Bosanskog Grahova, Glamoča, Sanskog Mosta, Bihaća, Drvara, Livna, Mostara i Bosanskog Petrovca te nadležnih institucija iz BiH, Centra za regionalizam iz Novog Sada i Foruma građana Tuzle, čime će biti zaokružene aktivnosti u sklopu spomenutog projekta, a nakon čega slijedi nastavak realizacije Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Projekt "Bolja društveno-ekonomska integracija RHP povratnika u lokalnim zajednicama u BiH" finansiran je od Evropske unije i realiziran uz podršku Centra za regionalizam iz Novog Sada i Foruma građana Tuzle, a u okviru regionalne akcije 'Pomoć' -  Doprinos pristupu izbjeglicama i interno raseljenim osobama i mogućnosti zapošljavanja (CARE).

Unija za održivi povratak i integracije u BiH okuplja udruženja izbjeglica, raseljenih osoba, povratnika i građana, te zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, humanitarne organizacije, omladinske klubove i ostale organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini, ali i van nje, koji zajednički doprinose održivom povratku i uspješnoj integraciji u zajednicu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom