Bosna i Hercegovina     | 05.11.2019. 12:35 |

Kontić dobitnik nagrade SEEMO 'Dr. Erhard Busek'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Novinar i direktor Media Centra Sarajevo Boro Kontić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Dr. Erhard Busek" za bolje razumijevanje u jugoistočnoj Evropi koju dodjeljuje Organizacija za medije u jugoistočnoj Evropi (SEEMO). 

Kako je istaknuto, Kontić dobitnik je nagrade zbog dugogodišnjeg medijskog rada u jugoistočnoj Evropi tokom kojeg je podržavao razvoj medija, medijsku različitost, medijski profesionalizam i bolju saradnju među novinarima u regiji SEEMO.

Novinarsku karijeru započeo je na Radio Sarajevu (1979.) kao voditelj emisije uživo "Primus". U kasnijoj analizi "Primus" je procijenjen kao jedan od najznačajnijih medijskih projekata u bivšoj Jugoslaviji.

Ta emisija bila je osnova za mlade sarajevske autore koji su prepoznati kao tvorci "nadrealista" specifičnog pokreta u umjetnosti i medijima sa širim kulturnim i društvenim implikacijama.

Kasnije (1987.) pokrenuo je "Omladinski program" kao platformu za nove radio-glasove, a od 1990. do 1992. godine bio je glavni urednik programa Radio Sarajevo.

Tokom radio karijere Kontić je osvojio Grand Prix dva svjetska festivala radijskih autora za dokumentarni film "Jazztime" - Prix Futura - Berlin i Prix Italija (1991.), a kao koautor u radijskom dokumentarcu "Sniper" s kolegama iz danskog radija osvojio je još jednu Prix Italija 1993. godine.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini izvještavao je za BH Radio i Glas Amerike. Od 1995. godine radi kao direktor Media centra u Sarajevu.

Kontić je autor i producent brojnih dokumentarnih filmova. Među njima i filma "Godine koje su pojeli lavovi" koji govori o novinarstvu i govoru mržnje u bivšoj Jugoslaviji između 1991. i 1995. godine.

Nagrada SEEMO "Dr. Erhard Busek" za bolje razumijevanje u jugoistočnoj Evropi Kontiću će biti uručena večeras Zagrebu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'