Ekonomija     | 05.11.2019. 12:29 |

Nakon godina zanemarivanja uređuju se melioracijski kanali kod Tomislavgrada

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 5. studenoga (FENA) - Na poljoprivrednim zemljištima u Duvanjskom polju u tijeku su radovi na uređenju melioracijskih kanala.

Investitor je Općina Tomislavgrad, ukupna vrijednost radova je 74.790 maraka, a izvođač je tvrtka Ćićko commerce d.o.o. Tomislavgrad.

Radovi se izvode na kompleksu zemljišta Farme Tomislavgrad u dužini 29.215 metara, zatim na kompleksu u naselju Rašćani 2.735 metara i u naselju Omerovići u dužini 5.000 metara.

Melioracijski sustav za odvodnju i navodnjavanje na spomenutim lokacijama izgrađen je prije 29 godina, ali nikada nije do kraja završen. Zbog slabog održavanja proteklih godina, kanali su zarasli u korov i šikaru te su izgubili svoju funkciju.

Trenutno se radi na izmuljenju dna kanala, košnji, krčenju i čišćenje korova, a u kakvom su stanju kanali govori činjenica da su na pojedinim dijelovima kanala morala biti posječena visoka stabla jablana.

Po završetku radova obnovljeni melioracijski sustav trebao bio omogućiti pozitivne promjene u poljoprivredi, omogućiti uvođenje novih usjeva te povećati hranidbenu vrijednost pašnjaka i livada što će pogodovati napretku stočarstva, okosnici razvitka tomislavgradske općine.

Iz Općine Tomislavgrad navode kako je nakon završetka radova nužna redovita kontrolira i nadzor melioracijskog sustava jer neodržavanje kanala u jednoj hidrološkoj godini smanjuje njihovu protočnost za oko 30 posto.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Federalni ministar za pitanja branitelja posjetio Hercegbosansku županiju

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu