Bosna i Hercegovina     | 05.11.2019. 12:11 |

Nobelov komitet mora priznati grešku zbog nagrade Handkeu (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" organizirali su danas u Sarajevu mirno okupljanje ispred Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, zbog odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je novinarima da je Peter Handke podržavao zločince u BiH, prije svega Radovana Karadžića i Ratka Mladića te da takva osoba ne zaslužuje bilo šta, a posebno ne Nobelovu nagradu.  

- Nagrada bi trebala biti dodijeljena u utorak, 10. decembra, i smatramo da moramo svakog utorka upozoriti Komitet i vlasti u Švedskoj da Handke nije osoba koja zaslužuje nagradu, već da treba biti distanciran od dobivanja svih nagrada - kazao je Tahirović.

Očekuje da će Komitet priznati počinjenu grešku te je izrazio nadu da će je ispraviti prije nego što bude kasno.

Tahirović je istakao da mirno okupljanje nema nikakve veze s dolaskom princeze Victorie, prestolonasljednice, i princa Daniela od Švedske u Sarajevo.

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić danas je predala pismo ambasadoru Švedske u Bosni i Hercegovini Andersu Hagelbergu posvećeno Kraljici Švedske Silviji Renati Sommerlath u kojem je pozivaju da dođe na obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Subašić smatra da dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja 'zločin nad zločinom' te da je negiranje genocida njegova posljednja faza.

- Znali su ko je Peter Handke i kome su dodijelili nagradu. Znali su i da je 14. jula 1995. godine Carl Bildt bio sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem i dao im 'zeleno svjetlo' dok si naši još bili živi - kazala je Subašić.

Smatra da je za dodjelu Nobelove nagrade Handkeu kriva evropska politika i sve prisutnija islamofobija, te da je "očito da je njima nije važan genocid, već zločinac".

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3607

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qxxCXY18MREVB9fy5czXCL7toi8KzYg9?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavljen Izvještaj OSCE-a o slobodi mirnog okupljanja u BiH (VIDEO)

Skenderagić: Ovo je odgovor antifašističkog i slobodarskog Sarajeva (VIDEO)

Selimić: Tu smo da iskažemo nezadovoljstvo, dostojanstveno

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!