Bosna i Hercegovina     | 05.11.2019. 11:33 |

U Sarajevu Regionalna konferencija čiji cilj su bolji uvjeti stanovanja Roma

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Program Vijeća za regionalnu saradnju za integraciju Roma predstavit će na konferenciji koja se održava u Sarajevu metodologiju za mapiranje stanovanja romske populacije na zapadnom Balkanu uvažavajući specifičnosti svake od zemalja na ovom području. Stoga su među učesnicima skupa i nacionalne kontakt-osobe za integraciju Roma, nevladini i međunarodni predstavnici.

Prema najavi organizatora, mapiranje će pružiti uvid u stvarno stanje stanovanja i poslužiti kao osnova za razvoj dugoročnih planova i programa za poboljšanje uvjeta stanovanja romske populacije. Organizatori očekuju da će učesnici konferencije, nacionalne kontakt-osobe za integraciju Roma i predstavnici ministarstava koja rade na pitanjima stanovanja, lokalne samouprave i katastra, dogovoriti regionalnu metodologiju i oformiti radnu grupu za mapiranje koja bi tu metodologiju primijenila kao pilot-projekat u dvjema općinama s ciljem kasnije primjene u cijelom regionu.

Cjelokupan proces je u skladu s ciljevima Regionalne deklaracije o integraciji Roma, koju su odobrile zemlje zapadnog Balkana na samitu premijera održanom ovog jula u Poznanu. Deklaracija definira šest oblasti, među njima stambeno zbrinjavanje romskih porodica kao preduvjet za mnoge druge segmente društvene integracije kao što su zapošljavanje, uključivanje što većeg broja djece u školsku nastavu, nediskriminacija.

Saliha Đuderija iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, nacionalna kontakt-osoba u Bosni i Hercegovini za integraciju Roma, uoči današnje konferencije je novinarima izjavila da  je u proteklih devet godina Bosna i Hercegovina izgradila gotovo hiljadu stambenih jedinica za romske porodice u skoro 35 općina, kao i da će nastaviti taj projekat.

Zajedno s lokalnim zajednicama mora se, međutim, rješavati delikatni problem legalizacije bespravnih stambenih jedinica, dodala je Đuderija i najavila četvrti akcioni plan koji predviđa veće uključivanje lokalnih sredina.

Orhan Usein, voditelj tima Vijeća za regionalnu saradnju u projektu integracije Roma, naglašava da je među ciljevima najavljene metodologije prikupljanje podataka kao prvi korak i za legalizaciju nelegalnih nastambi. Usein naglašava također da je današnja konferencija na tragu ispunjavanja obaveza zemalja potpisnica julske deklaracije, od kojih je jedna stambeno zbrinjavanje romskih porodica uz legalizaciju bespravnih naselja, a tamo gdje legalizacija nije moguća, odgovarajuće socijalno zbrinjavanje porodica.

Muzafer Bajram, ministar bez portfelja i nacionalna kontakt-osoba Sjeverne Makedonije za integraciju Roma, novinarima je rekao da je njegova zemlja lider u regionu u pogledu stambenog zbrinjavanja romske populacije, kao i da je rebalansom budžeta osigurano 24 miliona makedonskih denara za odgovarajući pilot-projekat.

Gianluca Vanini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u uredu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, naglašava da je sarajevska konferencija, u principu, skup o problemima s kojima se Romi suočavaju u cijeloj regiji.

Evropska unija (EU) pomaže s 2,5 miliona eura program koji se odnosi ne samo na stambeno zbrinjavanje već između ostalog i na zapošljavanje Roma, kazao je Vanini i dodao da EU od 2007. godine sa šest milona eura podržava romsku populaciju u njenoj generalnoj socijalnoj integraciji u Bosni i Hercegovini. Vanini je najavio nastavak evropske podrške inkluziji Roma i njihovoj daljnjoj društvenoj integraciji.

Među učesnicima sarajevske konferencije je i umjetnik iz Albanije Sead Kazanxiu, aktivista kojeg je na umjetnički performans "Dislocation" ponukalo prisilno iseljavanje Roma iz njihovih nastambi, zbog kojeg su u Albaniji pokrenuti protesti svojevremeno.

Kako je Kazanxiu kazao novinarima, on je odlučio da na tu pojavu reaguje umjetnošću, video-prikazima i o tome da je moguće sagraditi dom na istom mjestu gdje je roditeljska kuća uništena.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'