Kultura     | 05.11.2019. 08:53 |

Međunarodna konferencija o suživotu Jevreja i muslimana u BiH 7. novembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Međunarodna konferencija "Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima" bit će održana 7. novembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Cilj je pokazati na primjerima kroz historiju tokom 500 godina dobre odnose između muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini s namjerom promocije suživota Jevreja i muslimana kao integrativnog dijela bosanskohercegovačke kulturne baštine.

S obzirom na to da je BiH poznata kao država u kojoj su u skladu živjeli pripadnici različitih religija, tako je i suživot muslimana i Jevreja u BiH bio sastavni dio društvene stvarnosti i takav ostao i danas.

Primjer na kojem, bez sumnje, treba graditi viziju zajedničkog života svih ljudi bez obzira kojem narodu ili vjeri pripadaju, je onaj Mehmeda Ruždi paše koji je pokušao 1819. godine od uglednih sarajevskih Jevreja iznuditi veći iznos novca, te ih je zatvorio i zaprijetio smrtnom kaznom.

Međutim muslimani Sarajeva su oslobodili svoje komšije Jevreje i optužili Ruždi-pašu kod sultana. Od tada Jevreji slave svake godine Sarajevski purim, odnosno, oslobađanje sarajevskih Jevreja.

S obzirom na to da 2019. godina bilježi 200 godina od Sarajevskog purima, Islamska zajednica i Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini potpisale su sporazum i odlučili da zajedno obilježe taj događaj te time afirmišu suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

U srijedu drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma-Sarajevo Tourism Summit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu