Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 17:02 |

Komšić-Mlambo-Ngcuka: Što veći broj žena uključiti u politički život BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s generalnom podsekretarkom Ujedinjenih nacija (UN) i izvršnom direktoricom UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Komšić je, uz dobrodošlicu za članove delegacije UN-a, naglasio važnost njihove posjete Bosni i Hercegovini i značaj održavanja Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sagovornici su konstatovali napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u stvaranju preduslova za postizanje ciljeva ravnopravnosti spolova, ali i to da će Bosna i Hercegovina morati proći određene reformske procese kako bi adekvatno odgovorila na izazove koji su pred njom.

Sagovornici su takođe naglasili važnost uključivanja što većeg broja žena u politički život Bosne i Hercegovine, kao i jasno definisanje jednakosti spolova kroz zakonodavstvo u BiH.

Predsjedavajući Komšić istakao je značajnim kontinuiranu saradnju Bosne i Hercegovine sa UN Women i UN-ovim Fondom za borbu protiv nasilja nad ženama, koja je otvorila put ka sistemskom rješavanju problema rodno zasnovanog nasilja te doprinijela nastavku dobre saradnje i partnerskih odnosa zemalja regije.

U delegaciji UN-a, sastanku su prisustvovali Alia El-Yassir, regionalna direktorica UN Women za Evropu i Centralnu Aziju, Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, David Saunders, predstavnik UN Women u BiH i Aldijana Šišić, direktorica UN-ovog Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Centralni događaj kampanje 'Generacija za ravnopravnost' - Ujedinjeni za rodnu ravnopravnost

USAID i UN Women pokreću inicijativu za osnaživanje žena u sektoru turizma

Komšić uputio telegram saučešća kralju Kraljevine Maroko nakon razornog zemljotresa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo