Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 14:09 |

'Večeri romske kulture, tradicije i jezika' sutra u Bijeljini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Međunarodni dan romskog jezika bit će obilježen u Bijeljini 5. novembra prigodnim programom "Večeri romske kulture, tradicije i jezika".

Događaj organiziraju UG "Otaharin" uz podršku Češke razvojne agencije i CARE International Balkans.

- Iako su Romi najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini, kultura, tradicija i jezik Roma su izloženi stalnom nestajanju. S obzirom na to da je romska zajednica u Bijeljini jedna od rijetkih koja je očuvala romski jezik odlučili smo da ih u očuvanju jezika, kulture i tradicije podržimo - saopćeno je iz UG "Otaharin".

Smatrajući da je jedan od bitnih segmenata života i istorije Grada Bijeljine i život, kultura i tradicija bijeljinske romske zajednice te da je to zajedničko bogatstvo svih građana Bijeljine, iz UG "Otaharin" navode da su tom kampanjom inicirali aktivnosti koje će doprinijeti da kulturna baština Roma bude popularizovana i sačuvana za sljedeće generacije.

- Takođe popularizacijom kulture i tradicije Roma obogaćuje se kulturna ponuda Grada Bijeljina i doprinosi ugledu grada kao multikulturne sredine koja njeguje bogatstvo različitosti i suprotstavljamo se predrasudama i stereotipima o Romima i Romkinjama i njihovoj kulturi i tradiciji – navodi se u saopćenju.

U sklopu "Večeri romske kulture, tradicije i jezika" bit će predstavljeni svi bitni elementi romske kulture i tradicije, istorije romskog jezika, ali i bogatsvo romskog muzičkog naslijeđa kroz izvedbe priznatog muzičara Dušana Sekulića i njegovih saradnika.

Sve to održava se s ciljem aktivnog zagovaranja i promocije očuvanja romske kulture, tradicije i jezika na području Grada Bijeljine.

UNESCO je 2015. godine proglasio 5. novembar Međunarodnim danom romskog jezika kako bi promovirao očuvanje romskog jezika i kulture, poboljšao dobrobit Roma i prepoznao važnost svih jezika, čija je raznolikost izvor snage i podsticaj za napredak svakog društva.

"Veče romske kulture, tradicije i jezika" održava se u okviru projekta koji implementiraju CARE International u Bosni i Hercegovini i UG "Otahrin" - "Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH" kojeg finansira Vlada Češke Republike i CARE Češka, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljene zbirke priča na romskom jeziku

Prvi put predstavljanje romskog jezika u obliku priča sutra u Sarajevu

Mujić: Romski jezik u nekim zajednicama izumire, cilj je da ga sačuvamo

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta