Kultura     | 04.11.2019. 10:52 |

Posjeta visoke dužnosnice UN-a Galeriji 11/07/95

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Galeriju 11/07/95 u Sarajevu posjetila je u nedjelju Phumzile Mlambo-Ngcuka, generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women - agencije posvećene ostvarivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena. 

Delegaciju predvođenu s Phumzile Mlambo-Ngcuka kroz Galeriju je proveo njen direktor i osnivač Tarik Samarah, koji je kroz objašnjenja fotografija izloženih u okviru stalne galerijske postavke, govorio o posljedicama genocida u Srebrenici. Stalna postavka Galerije 11/07/95, kroz različite dokumentarne i umjetničke forme, nastoji da prezentira suštinu priče o genocidu u Srebrenici, uzroke i posljedice ovog zločina, kao društvene mehanizme koji generiraju nasilje.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, naročito dirnuta temom i sadržajem Galerije 11/07/95, posebno je bila zainteresovana za trenutno stanje preživjelih žena Srebrenice i postojanje sistema psihosocijalne podrške preživjelima.

Nakon prolaska kroz Galeriju, Mlambo-Ngcuka razgovarala je sa  profesorom RMIT Univerziteta (Centre for Social and Global Studies, RMIT University) Harizom Halilovićem koji je govorio o identitarnim posljedicama s kojima se susreću preživjeli s obzirom na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini.

- Ova beskrajna temporalnost i iščekivanje prošlosti se protežu i kroz vrijeme i kroz prostor, i ostavljaju ratne udovice sa ograničenim mogućnostima da nastave dalje i ponovno se otkriju u nekim novim ulogama i identitetima - rekao je između ostalog Halilović.

Samarah je Phumzile Mlambo-Ngcuka poklonio print fotografije na kojoj je prikazana majka iz Srebrenice ispred kuće Ane Frank u Amsterdamu, kao i katalog izložbe "Srebrenica", saopćeno je iz Galerije 11/07/95. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu