Svijet     | 04.11.2019. 10:28 |

Nastavak protesta u Libanu, blokirane ceste

FENA Internet

BEJRUT, 4. novembra (FENA) - Demonstranti su u ponedjeljak blokirali ceste u Bejrutu i drugim dijelovima Libana, u sve intenzivinijem valu demonstracija protiv vladajuće elite koji su potakli politička previranja u zemlji u vrijeme akutne ekonomske krize.

Protesti širom zemlje, koji su 17. oktobra pokrenuti vladinim prijedlogom za oporezivanje poziva na WhatsAppu, prisilili su Saada al-Haririja da podnese ostavku na mjesto premijera prošle sedmice. Formalne konsultacije oko formiranja nove vlade tek trebaju početi.

Demonstranti su blokirali glavne autoceste sjeverno i južno od Bejruta i u drugim područjima, uključujući sjeverni grad Tripoli.

- Slogan je "Ova revolucija ne zna za san, formiraj vladu danas". Ljudi će nastaviti protestovati sve dok ne vide promjene. Ne možemo vjerovati ovom režimu, nijednom njegovom dijelu - rekao je Hashem Adnan, jedan od demonstranata koji su blokirali cestu.

Škole su zatvorene treću sedmicu zaredom.

Liban se bori sa najgorom ekonomskom krizom od građanskog rata 1975-90. Uz rast od oko nula posto, usporavanje priliva kapitala dovelo je do nestašice američkih dolara i pritiska na vezanu libansku funtu.

Liban je jedna od država sa najviše zaduživanja na svijetu i smatra se da treba hitne poteze koji bi smanjili budžetski deficit i vratili povjerenje u vladu.

Mir se bio postepeno vratio u zemlju prošle sedmice nakon Haririjeve ostavke, a banke su se u petak ponovo otvorile prvi put nakon dvije sedmice.

Iako nije najavljena formalna kontrola kapitala, Libanci su se susreli s novim ograničenjima za povlačenje američkih dolara i transfere u inostranstvo, javio je AP.

Hariri, koji ima podršku zapadnih i zaljevskih arapskih država, nastavlja privremeno obnašati funkciju premijera do formiranja nove vlade.

Premijer mora biti sunitski musliman pod libanskim sektaškim sistemom vladavine, a predsjednik Michel Aoun mora odrediti kandidate koji imaju najveću podršku među parlamentarnim zastupnicima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo