Ekonomija     | 04.11.2019. 09:52 |

Sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine bit će potpisan 2020.

FENA Internet

BANGKOK, 4. novembra (FENA) - Tajlandski premijer izjavio je kako se očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine biti potpisan 2020. između deset zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja. 

Kina radi na tome da osigura potpisivanje sporazuma, nazvanog Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership- RCEP), koji će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i uključiti gotovo polovicu svjetske populacije.

- Pozdravili smo zaključenje pregovora o RCEP-u i obvezu potpisivanja sporazuma o RECEP-u 2020. - kazao je tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha, predsjedatelj summita zemalja ASEAN-a (Association of South-East Nations) u Bangkoku, u izjavi koja je uslijedila nakon pregovora, prenosi Al Jazeera.

To će značajno doprinijeti otvorenom, uključivom i na pravilima zasnovanom međunarodnom trgovinskom sustavu, dodaje se u izjavi.

Tokom ceremonije otvaranja summita u nedjelju, Prayut se založio  za to da pregovori budu zaključeni "ove godine kako bi se stimulirao ekonomski rast jednako kao i trgovina i ulaganja".

Novi sporazum što ga predlaže Peking dobio je novi zamah nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), koje okuplja 12 zemalja.

Novo partnerstvo pod okriljem Kine, RCEP, okupit će deset članica ASEAN-a te Kinu, Japan, Indiju, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland - čiji čelnici u ponedjeljak također sudjeluju na sastanku o sporazumu, koji će se održati u sklopu summita.   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'