Svijet     | 03.11.2019. 17:38 |

Grčka prebacuje na kopno migrante s ostrva

FENA Internet

ATINA, 3. novembra (FENA) - Ovog vikenda nastavljeno je prebacivanje migranata sa ostrva  iz prenatrpanih kampova na kopno, a kako su grčki zvaničnici objavili, u subotu je prebačeno 415, dok će danas biti prebačeno još 380 migranata.

Kako prenosi AP migranti su se nalazili u kampu na ostrvu Lezbos, gdje je i dalje 15.000 migranata  u centru predviđenom za smještaj 3.000 ljudi.

Migranti su na kopno prebačeni brodom vojne mornarice.

Zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da je u planu da se u narednih 15 dana na kopno prebaci 5.000 migranata, koji će biti smješteni u hotelima budući da je glavna turistička sezona završena, a od toga će biti izuzet sjever Grčke, gdje se već nalazi previše kampova za migrante.

Rekao je  da će vlada ograničiti broj migranata na 0,8 posto lokalnog stanovništva po okrugu.

Grčka ima 54 okruga, od kojih će polovina biti izuzeta od smještaja migranata, uključujući i sva ostrva.

Mjesta na kojima migranti najčešće prelaze granicu su ostrva na istoku blizu granice s Turskom i kopnena pogranična područja nedaleko od Turske.

Na ostrvima je  oko 35.000 migranata što smeta lokalnom stanovništvu i zbog čega se lokalne ostrvske vlasti stalno žale.

U subotu ujutru, stanovnici ostrva Kos, predvođeni gradonačelnikom, spriječili su iskrcavanje 75 migranata iz redovnog putničkog broda koji ih je povezao sa udaljenog ostrva Kasterlorizo, tako što su blokirali izlaz traktorima i drugim vozilima.

        

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo