Sport     | 02.11.2019. 17:09 |

U Sarajevu održan Simpozij 'Prilike socijalne integracije kroz sport'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Na današnjem Simpoziju “Prilike socijalne integracije kroz sport”, održana su predavanja renomiranih stručnjaka iz prakse i univerzitetskih profesora, koji su učesnicima Simpozija, parasportistima, trenerima i studentima, ponudili praktična znanja i saznanja iz oblasti trenažnog procesa parasportista, očuvanja njihovog zdravlja i odnosa trenera i parasportista. 

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Sabahudin Delalić istakao je da bh. parasportisti nižu pobjedu za pobjedom te su, i pored mnoštva prepreka sa kojima se suočavaju, naša svakodnevna inspiracija.

- Praćeni sloganom ovog projekta koji glasi "Inspiriši se", Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine vrijedno radi na unapređenju parasporta u Bosni i Hercegovini, a u tome nam uveliko i pomaže Olimpijski komitet BiH, kojem ovom prilikom i zahvaljujemo na nesebičnoj i besprijekornoj saradnji već duži niz godina - rekao je Delalić.

Dodao je da su posebno zahvalni na realizaciji ovog projekta koji će, ne samo obezbijediti nužno potrebnu opremu za parasportiste, već i promociju parasporta u Bosni i Hercegovini, te sigurno i na taj način povećati učešće osoba sa invaliditetom u sportu.

Projekt "Socijalna integracija kroz parasport - Parainspired!" finansira Evropska unija u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Projekt zajedno provode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Autonomne pokrajine Vojvodine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond "Evropski poslovi" Autonomne pokrajine Vojvodine i Opština Inđija.

Projekt koordinator Aela Ajdinović rekla je da, kako se radi o osobama/sportistima sa fizičkim invaliditetom, Olimpijski komitet BiH je u realizaciju projekta aktivno uključio i Paraolimpijski komitet BiH, te će u sklopu zajedničkog partnerstva na realizaciji ovog projekta Olimpijski komitet Paraolimpijskom donirati specifičnu opremu za parasportiste u vrijednosti većoj od 100.000 KM. 

Oprema podrazumijeva kombi sa pristupnom rampom, sportska kolica za košarku, opremu za sjedeću odbojku i stoni tenis, saopćili su organizatori.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Simpozij o ratnim arhivima okupio kulturne i medijske radnike, istraživače i teoretičare

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'