Svijet     | 02.11.2019. 12:12 |

Pakistanska vojska podržava izabranu vladu u jeku protesta

FENA Internet

ISLAMABAD, 2. novembra (FENA) - Pakistanska utjecajna vojska izrazila je podršku za izabranu vladu i ustav te zemlje u jeku protesta zbog koji se na desetke hiljada ljudi okupilo u glavnom gradu tražeći da vlada premijera Imrana Khana podnese ostavku do nedjelje.

- Vjerujemo u zakon i ustav i naša podrška ide demokratski izabranoj vladi, a ne bilo kojoj stranci - rekao je vojni glasnogovornik general-bojnik Asif Ghafoor u komentarima za televizijski informativni kanal kasno u petak navečer.

Ranije u petak, opozicija je zatražila da premijer Khan i njegova vlada podnesu ostavke u roku  dva dana, javio je Reuters

Opozicija kaže da je Khanova vlada nelegitimna i da je pod vođstvom vojske, koja je upravljala Pakistanom otprilike polovinu vremena od sticanja nezavisnosti i upravljala sigurnosnom i vanjskom politikom.

Vojska negira miješanje u politiku, a Khan je odbacio pozive da podnese ostavku.

Vođa demonstracija, čelnik vjerski orijentisane stranke Fazl-ur-Rehman, rekao je na skupu od oko desetak hiljada pristalica da ne želi "sukob s institucijama", misleći na vojsku, i pozvao ih je da budu nepristrasni.

Ghafoor je rekao da Rehman treba znati da je vojska nepristrasna i da ne želi biti uvučena u politiku.

Rehman, vođa konzervativne stranke Jamiat Ulema-i-Islam-Fazl, dugogodišnji je političar koji može dobiti značajnu podršku u vjerskim školama širom zemlje.

Njemu su se u petak pridružili čelnici dvije glavne opozicione stranke na protestnom skupu na kojem je, kako procjenjuje policija, učestvovalo oko 35.000 ljudi.

Demonstranti su u subotu kampirali na mjestu protestnog mitinga, kuhajući hranu i odmarajući se.

Rehman je ranije upozoravao na izbijanje haosa ukoliko vlada ne odstupi, ali u petak je okupljenima rekao da će odlučiti šta poduzeti dalje ako njihov dvodnevni protest na urodi plodom.

U Islamabadu je sigurnost intenzivirana, a snage sigurnosti su ograničile mjesto protestnog skupa stavljanjem velikih kontejnera za robu.

Glavni vojskovođa general Qamar Javed Bajwa pozvao je u petak vladu da mirno postupi s demonstracijama.

Vlada, koja se bori da vrati ekonomiju na trag, proglasila je proteste prijetnjom ustavu i demokratiji i rekla da neće dopustiti paralizu glavnog grada.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

U oluji u Pakistanu poginula najmanje 41 osoba

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana