Stranačke aktivnosti     | 02.11.2019. 11:58 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres poziva institucije Bosne i Hercegovine da, nakon 11 godina blokada, omoguće uslove za održavanje lokalnih demokratskih izbora u Mostaru
Prema jednoglasnoj presudi sedam članova sudskog vijeća Evropskog suda za ljudska prava i osnovne slobode u Strazburu, a prema tužbi Irme Baralija iz Mostara, utvrđeno je, između ostalog, sljedeće: „Sud smatra da je država Bosna i Hercegovina propustila da poduzme mjere koje bi zaštitile gospođu Baralija od diskriminirajućeg tretmana, te omogućile održavanje demokratskih izbora u Mostaru. Ovim je prekršen član 1 Protokola 12 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.“

Sud dodaje da odbacuje ponuđeno obrazloženje tužene strane - Bosne i Hercegovine da poteškoće u postizanju političkog dogovora za uspostavu dugoročnog i efikasnog mehanizma za podjelu vlasti u Mostaru predstavljaju dovoljno, objektivno ili razumljjivo opravdanje za postojeću situaciju u kojoj u Mostaru već jedanaest godina nisu održani izbori.
Naime, od 2008. godine u Mostaru nisu održani izbori, a od 2012. godine gradom upravlja gradonačelnik koji ima samo „tehnički mandat“.

Bosni i Hercegovini, to jest njenim nadležnim insitucijama, naloženo je da u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ove presude napravi izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine iz 2001. godine kako bi bilo omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Ukoliko se ovo ne desi u predviđenom roku, kako se ističe u presudi, „Ustavni sud ima moć da uspostavi privremena rješenja“ kako bi bilo omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Platforma za progres poziva institucije Bosne i Hercegovine da bez odlaganja poduzmu takve mjere koje će, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i osnovne slobode u Strazburu u slučaju Baralija, omogućiti nesmetano održavanje lokalnih izbora u Mostaru i spriječiti nastavak diskriminacije građana Mostara koji moraju imati pristup svom biračkom pravu.

Pitanje iznalaženja konkretnog rješenja političkog uređenja Mostara iznimno je važno pitanje za Platformu koja će u skorije vrijeme građanima Mostara ponuditi svoje principe uređenja Mostara na kojima će izraditi konkretan prijedlog koji će se predočiti domaćim i međunarodnim faktorima i na kraju predložiti Parlamentu BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta