Ekonomija     | 01.11.2019. 18:36 |

Ozvaničen početak pripremnih radova na izgradnji Bloka 7

FENA Saopćenje

TUZLA, 1. novembra (FENA) – Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla od danas zvanično počinju - potvrdio je izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH Senad Salkić. 

Vrijednost pripremnih radova, koje će izvoditi isključivo bosanskohercegovačke kompanije, jeste 17,9 miliona KM bez PDV-a.

Salkić ističe da će izgradnja Bloka 7 predstavljati najveći ekonomski pokretač u BiH.

- Ovo je najveći energetski potencijal za Bosnu i Hercegovinu od 1988. godine kada je u kakanjskoj termoleketrani izgrađen posljednji termoenergetski blok. Prije nekoliko sati izvođači su i zvanično uvedeni u posao. Očekujemo da se u narednih 12 mjeseci radi intenzivna priprema - podvlači Salkić.

Već 2025. godine Blok 7 trebao bi biti energetski objekat koji će biti stavljen u funkciju energetskog sistema u BiH.

- Ovdje će biti izražena značajna smanjena potrošnja uglja. Sve je urađeno prema ekološkim standardima i regulativama EU. Blok 7 će očuvati prije svega postojeća radna mjesta, a dovest će do novih zapošljavanja - naglašava Salkić.

Komentirajući pojedine ocjene da bi mnogo isplatnije investicije bile izgradnja manjih blokova umjesto Bloka 7 TE Tuzla, Salkić kaže da takvi blokovi ne bi mogli postići energetsku niti ekološku efikasnost.

-Danas se u Evropi grade blokovi 600+ megavata. Budući da i mi imamo energetsku potrebu odlučili smo se za izgradnju ovakvog bloka čiji je kapacitet 450 mv i studija izvodivosti je pokazala da je to optimalna vrijednost dok manji blokovi ne bi mogli zadovoljiti ekološke performanse proizvodnje - pojašnjava Salkić.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj TE, koji trebaju biti ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.

Cijeli projekt izgradnje Bloka 7, čija je vrijednost procjenjena na 1,5 milijardi KM, trebao bi biti završen do kraja 2024. godine.

Oba doma Parlamenta FBiH su u martu, odnosno u aprilu, odobrila predloženu odluku da Federacija bude garant Elektroprivredi BiH za kredit kod Izvozno-uvozne banke Kine.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3600

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1S4amKnkdE_DcVQIHrbsc9wm3DO_It7D9?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo