Kultura     | 01.11.2019. 18:12 |

Vlada ZDK u protekle dvije godine u osnovnu školu u Nemili uložila 250.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić posjetili su danas OŠ "Ćamil Sijarić" Nemila. U centralnu i područne škole u protekle dvije godine uloženo je oko pola miliona maraka, od čega je oko 250.000 osigurala Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršena je rekonstrukcija PŠ Vukotići i izgradnja novog školskog igrališta, PŠ Bistrica je dobila novi sistem centralnog grijanja, a u PŠ Gladovići je izvršena zamjena stolarije. Centralna škola u Nemili odnedavno ima novi razglas, a uz pomoć stranih donatora planirana je izgradnja novog sistema grijanja – saopćeno je iz Pres službe ZDK.

- Naša namjera je da sve škole u ZDK pređu s uglja na ekološki prihvatljiva goriva. Time ćemo smanjiti trošak energije, a sredstva od ušteda možemo usmjeriti u nabavku udžbenika - kazao je ministar Kozlić.

Članovi Vlade posjetili su i STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) učionicu u OŠ „Ćamil Sijarić“, čije su opremanje zajedno finansirali Vlada ZDK i UNDP. Učenici stiču znanja i vještine iz oblasti robotike, programiranja i rada na micro:bit uređajima.

- To potvrđuje opredjeljenje Vlade da unapređujemo uslove za boravak i odvijanje nastavnog procesa u školama, te da omogućimo učenicima da steknu znanja koja će im biti neophodna u nastavku školovanja i karijeri - kazao je premijer ZDK Mirza Ganić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'