Svijet     | 01.11.2019. 15:44 |

Irački šiitski imami osudili napade na demonstrante

FENA Internet

BAGDAD, 1. novembra (FENA) - Iračke šiitske vjerske ustanove su u petak osudile napade na mirne demonstrante nakon mjesec dana masovnih antivladinih protesta u kojima su snage sigurnosti ubile najmanje 250 ljudi.

Hiljade demonstranata nastavilo se sukobljavati sa sigurnosnim snagama na dva mosta koji vode od bagdadskog trga Tahrir do Zelene zone u kojoj je sjedište vlade. Najmanje 50 ljudi je povrijeđeno suzavcem i gumenim mecima, tvrde sigurnosni i medicinski službenici koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni razgovarati s novinarima.

Internetom su kružile video snimke grupe demonstranata kako nose plakate na kojem je prikazan iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei i šef njegove elitne jedinice Kuds, general Kasim Solejmani, s prekriženim licima, javio je AP.

Čini se da je video snimljen u četvrtak na trgu Tahrir. Mnogi demonsranti svoj bijes su usmjerili na Iran, koji je usko povezan s moćnim političkim strankama i milicijama koje de facto vladaju državom.

Ovomjesečni protesti u Iraku i slične demonstracije u Libanu uglavnom su usmjerene prema političkim elitama, ali predstavljaju i izazov Iranu, koji obje vlasti usko podržava. Sve snažniji napadi u Iraku potaknuli su strah od povratne reakcije Irana i njegovih saveznika.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Erdogan u posjeti Iraku

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu