Najave     | 01.11.2019. 15:20 |

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Svjetski dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, koji se obilježava 2. novembra, prilika je da se ponovno ukaže na sve učestalije slučajeve ugrožavanja medijskih sloboda u kojima su novinari, nerijetko, žrtve pritisaka i otvorenih napada, uključujući i različite vrste krivičnih djela.

Tim povodom, u subotu, 2. novembra u Sarajevu će biti upriličena pres-konferencija radi skretanja pažnje na porast nekažnjivosti napada i drugih krivičnih djela prema novinarima u državama zapadnog Balkana, te apeliranja za odgovornije, profesionalnije i efikasnije postupanje u slučajevima ugrožavanja prava medijskih profesionalaca.

Bit će to prilika za podsjećanje da je u maju ove godine počela  funkcionirati Regionalna pravna pomoć novinarima u BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori s fokusom na pružanje besplatne pravne pomoći novinarima i medijima iz regiona zapadnog Balkana i jačanje mreže advokata koja će se baviti odbranom novinara pred sudovima i stvaranjem uvjeta za efikasniju primjenu principa medijskog prava u zaštiti slobode izražavanja i slobode medija.

O tome i drugim pitanjima u vezi sa stanjem medijskih sloboda govorit će Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Marijana Camović iz Sindikata medija Crne Gore, Ivan Breshovski iz Udruženja novinara Sjeverne Makedonije i Borka Rudić iz Udruženja BH novinari.

Predstavnici novinarskih asocijacija i sindikata će zatražiti efikasnije procesuiranje napada na novinare, sprečavanje nekažnjivosti i mnogo efikasniju primjenu standarda Vijeća Evrope u primjeni člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Napad na novinare je napad na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrijednosti svakog društva, navodi se u zajedničkom saopćenju koje potpisuju Udruženje/Udruga BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Sjeverne Makedonije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Trening posvećen novinarskim pravima i medijskim slobodama

SJ - Napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava građana

Odgovornim izvještavanjem do sigurnijeg i ravnopravnijeg položaja za žene

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom