Svijet     | 01.11.2019. 15:07 |

Merkel i Modi potpisali sporazume o jačanja bilateralne trgovine

FENA Internet

NEW DELHI, 1. novembra (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel i indijski premijer Narendra Modi potpisali su u petak široki spektar sporazuma u New Delhiju na produbljenju strateške saradnje, i razmijenili su note o putevima jačanja bilateralne trgovine.

Merkel, u pratnji nekoliko ministara iz njene vlade i poslovne delegacije, nalazi se u trodnevnoj posjeti Indiji koja je počela u četvrtak.

- Ohrabrujemo naše privatne sektore da daju poticaj našim rastućim bilateralnim trgovinskim vezama, a kancekarka Merkel i ja sastat ćemo se s nekoliko vodećih poslovnih i industrijskih čelnika - izjavio je Modi na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom čelnicom.

Bilateralna trgovina između dvije zemlje porasla je na 24,06 milijardi dolara u fiskalnoj 2018/19 godini koja je okončana u martu, s 22 milijarde dolara iz prethodne godine, dok su njemačke kompanije uložile skoro 12 milijardi dolara u Indiju od 2000. godine.

Njemačka je najveći indijski trgovinski partner u Evropi, i više od 1.7000 njemačkih kompanija djeluje u Indiji.

Sporazumi su postignuti na polju strateške saradnje, uključujući poljoprivredu, cyber sigurnost i diobu obavještajnih podataka. Modi je kazao da će dvije zemlje također ojačati veze u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Njemačka i Indija također su se dogovorile da udruže snage na polju obrazovanja.

Iako Merkel i Modi nisu pomenuli ništa u vezi ponovnog pokretanja razgovora o finaliziranju trgovinskog sporazuma između Indije i Evropske unije, izvori su saopćili ranije da bi dvoje čelnika moglo postići trgovinski sporazum.

Eric Schweitzer, predsjednik Udruženja njemačke trgovinske i industrijske komore (DIHK), ranije je kazao da Indija ima enormne potencijale, ali da postoji nesigurnost među kompanijama nakon što je sporazum o zaštiti ulaganja između dvije zemlje istekao u  2016.

- Njemačke kompanije manjeg i srednjeg obima nalaze se u labirintu regulativa i suzdržavaju se od većih ulaganja. Pregovori bi  trebali  biti ponovo pokrenuti i posjeta Merkel tu bi trebala biti od pomoći - kazao je.

VDA, njemačko udruženje proizvođača vozila čije su članice kompanije kao što su  Volkswagen, Daimler, BMW i Audi, također želi ponovno pokretanje pregovora o slobodnoj trgovini s Indijom.

Daimler, Mercedes-Bez, BMW i Audi dominiraju indijskim tržištem luksuznih vozila, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije