Svijet     | 01.11.2019. 14:46 |

S. Arabija: Istraga i suđenje o ubistvu Hašodžija neovisni i transparentni

FENA Internet

RIJAD, 1. novembra (FENA) - U jeku dešavanja vezanih za suđenje optuženima za ubistvo novinara Džamala Hašodžija, Kraljevina Saudijska Arabija ponovila je da ovaj zločin smatra velikom tragedijom i krivičnim djelom koje su počinila lica iz državnog sektora, a koji su postupili izvan domena svojih vlasti, piše saudijska novinska agencija SPA.

Agencija podsjeća da je to razlog zbog kojeg je prestolonasljednik Muhamed bin Salman naredio hapšenje 11 osoba koji su dovedeni u vezu s ovim slučajem.

- Pravosuđe Kraljevine je nezavisno i niko se ne može miješati u njihove poslove i odredbe. Javno tužilaštvo provodi potpunu transparentnost u svojim izjavama u vezi slučaja ubistva Džamala Hašodžija u granicama koje dozvoljava pravosudni sistemi - navodi SPA.

Također se naglašava da Kraljevina Saudijske Arabije želi pravedno suđenje zbog čega je zatražila prisustvo predstavnika iz pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Njihovom suđenju prisustvovao je i predstavnik Turske, kao i predstavnici saudijskih organizacija za ljudska prava. Optuženi su tokom suđenja priznali da su ubili Džamala Hašodžija, a javno tužilaštvo zatražilo je smrtnu kaznu za pet optuženih.

Prisustvo predstavnika pet zemalja stalnih članica u Vijeću sigurnosti, Turske, Organizacije za ljudska prava, Nacionalne skupštine za ljudska prava i predstavnika iz Hašodžijeve porodice sjednicama suđenja znak je da Kraljevina ne krije ništa u ovom slučaju, navodi SPA.

Saudijska Arabija kritikovala je, kako su nazvali, neprijateljski raspoložene zemlje koje žele da iskoriste ubistvo Hašodžija protiv Kraljevine i da nisu zainteresirane za ostvarenje pravde u ovom slučaju.

Istraga još uvijek nije dovela do lokacije leša Hašodžija i još uvijek je u toku. Javno tužilaštvo tražilo je, kako se navodi, nekoliko puta od turske vlade i javnog tužilaštva da im se dostave dokazi koje su povezani s ovim predmetom, ali još uvijek nisu dobili povratne informacije.

Vlasti u Rijadu izrazile su nezadovoljstvo zbog odnosa Turske prema njima a u vezi sa slučajem ubistva Džamala Hašodžija i zbog kašnjenja s dostavom informacija koje su bitne za istragu.

- Postoje slični događaji koji su se dogodili u drugim državama za koje nisu znali visoki funkcioneri države, među kojima je mučenje koje je izvršeno u Iraku u zatvoru Abu Ghraib, a koje je izvršeno od strane elemenata iz američkih snaga koji su prekoračili ovlaštenja koja su im data i mučili iračke zatvorenike, a za čije postupke nije znao predsjednik Sjedinjenih Država, niti potpredsjednik, niti ministar vanjskih poslova - napominje SPA, navodeći da je njima suđeno i kažnjeni su za ono što su uradili.

Agencija tvrdi da će pravda biti zadvoljena u Kraljevini i da će svi oni koji su umiješani biti kažnjeni onako kako su zaslužili.

Kraljevina Saudijska Arabija kritikovala je i regionalne države jer su, kako piše SPA, neprijateljski raspoložene prema Kraljevini i rade s nekim institucijama i organizacijama koje se klasificiraju da su "pravne" a imaju za cilj da okaljaju reputaciju Kraljevine i njeno rukovodstvo "plasiranjem lažnih tvrdnji u vezi navedenog slučaja i ubacivanja sumnje u pravičnost i nezavisnost saudijskog sudstva."

Također su kritikovali izvještaj specijalne izvjestiteljice UN-a za ljudska prava Agnes Kalamar u vezi s Hašodžijevim ubistvom, tvrdeći da se on zasniva na novinskim izvještajima i da "nije bio neutralan niti tematski."

Saudijska Arabija tvrdi da je Kalamar poznata po svom neprijateljskom stavu prema Kraljevini, kritikujući ju da je okrivila vođstvo Kraljevine za ubistvo Hašodžija nedugo nakon tog događaja, a da nije imala dokaze za to.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana