Ekonomija     | 01.11.2019. 12:21 |

EPBiH - Početak pripremnih radova za izgradnju Bloka 7

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Pripremni radovi za izgradnu zamjenskog Bloka 7 TE „Tuzla“, nakon svih ispunjenih formalno-pravnih uslova, započinju danas. Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a trajat će 12 mjeseci, potvrđeno je Feni u JP Elektroprivreda BiH.

Blok 7 snage 450 MW električne energije i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekat JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i jedna od najvećih investicija u BiH.

Blok 7 će graditi kineski Konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking (lider Konzorcija) i Gedi - Guandong Electric Power Design Institute (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu „ ključ u ruke“, a planirani rok za izgradnju Bloka 7 je 56 mjeseci.

S planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.756 GWh i 390,9 GWh toplotne energije, zamjenski Blok 7 bit će efikasniji i po svim performansama iznad postojećih kapaciteta TE "Tuzla". U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne, kao i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Grada Živinice u narednom periodu.

Prednosti izgradnje Bloka 7, osim  zamjene za postojeće blokove koji izlaze iz pogona, su i jednaka proizvodnja energije uz manju potrošnju uglja, kontinuitet proizvodnje uglja i prestrukturiranje rudnika uglja, rad u kogeneraciji čime se obezbijeđuje dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova, te povećanje energetske efikasnosti i u skladu s tim smanjenje emisija zagađujućih materija.

Po svim tehničko - tehnološkim parametrima Blok 7 je usklađen s najstožijim zahtjevima evropskih direktiva i domaćim zakonodavstvom. Projektovan je kao objekat koji zadovoljava zahtjeve savremenog ekološki prihvatljivog proizvođača električne energije u koji će biti ugrađena najsavremenija tehnologija.

U izgradnji će biti primjenjene BAT (Best Available Techniques), najbolje raspoložive tehnike za postrojenja za sagorijevanje, koje osiguravaju da emisija polutanata u zrak, vodu i tlo bude ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva legislative EU i BiH.

Realizacija  projekta izgradnje Bloka 7 je od presudnog značaja za energetsku sigurnost i opstanak rudnika uglja. Izgradnja ovog velikog objekta omogućava razvojne šanse za domaću privredu, budući da njegovu realizaciju prati niz drugih projekata, što u konačnici doprinosi očuvanju radnih mjesta i stvara perspektive za nova zapošljavanja.

Realizacija projekta, naglašavaju u EPBiH, pozitivno će se odraziti na razvoj komunalne infrastrukture i unapređenje standarda života stanovništva u lokalnoj zajednici, gdje je Elektroprivreda BiH kroz Program prijateljskog okruženja  u projekte  unapređenja lokalne infrastrukture do sada uložila 3,6 miliona KM.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Košarac: Neophodna nova odluka o kvalitetu naftnih tečnih goriva

Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju solarne elektrane u Bileći

Mađarska očekuje snabdijevanje gasom preko Turskog toka do kraja 2021.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo