Svijet     | 01.11.2019. 10:24 |

Trump imenovao Stephena Bieguna za zamjenika državnog sekretara

FENA Internet

WASHINGTON, 1. novembra (FENA) - Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je imenovao američkog specijalnog predstavnika za Sjevernu Koreju Stephena Bieguna, veterana vanjske politike, za sljedećeg zamjenika državnog sekretara.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je da će Biegun zadržati svoju odgovornost u diplomatiji sa Sjevernom Korejom.

Biegun će zamijenio Johna Sullivana kao dužnosnika broj 2 State Departmenta. Sullivan je nominiran za ambasadora u Rusiji.

Biegunova nominacija uživa široku podršku među visokim aktualnim i bivšim američkim diplomatama, i on se  smatra odgovarajućim kandidatom za  nasljednika državnog sekretara, ako se Mike Pompeo odluči povući ili kandidirati se za mjesto u Senatu u narednoj godini, navodi Reuters.

56-godišnji Biegun vodio je razgovore o denuklearizaciji na radnom nivou sa Sjevernom Korejom, koji su u zastoju nakon neuspjelog drugog samita Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u februaru u Hanoju.

Sjeverna Koreja ispalila je u četvrtak dvije  rakete u more između Korejskog poluotoka i Japana, navode vojni dužnosnici Japana i Južne Koreje, a što je gotovo mjesec dana zatišja u testiranju.

Lansiranja, koja su japanske vlasti identificirale kao vjerojatno balističke rakete, bila su prva otkako su razgovori između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje završeni bez dogovora 5. oktobra u Švedskoj. Biegun je vodio američki tim na tim razgovorima.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Talibani imenovali novog guvernera centralne banke

Ukrajina imenovala novog glavnog istražitelja za borbu protiv korupcije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo