Svijet     | 31.10.2019. 19:51 |

Iran interveniše kako bi spriječio smjenu iračkog premijera

FENA Internet

BAGDAD, 31. oktobra (FENA) - Iran je intervenisao kako bi spriječio svrgavanje iračkog premijera Abdela Abdula Mahdija s dvije najuticajnije ličnosti u jeku višesedmičnih antivladinih demonstracija, rekli su izvorima bliski obojici ljudi.

Populistički šiitski imam Moqtada al-Sadr zatražio je ove sedmice da Abdul Mahdi raspisuje prijevremene izbore kako bi ugušio najveće masovne proteste u Iraku od invazije na čijem je čelu SAD bila i u kojoj je svrgnut Sadam Husein 2003. godine. Demonstracije su potaknute gnjevom zbog korupcije i ekonomskih teškoća.

Sadr je pozvao svog glavnog političkog suparnika Hadija al-Amirija, čiji je savez podržan od Irana i druga po veličini politička snaga u parlamentu, da pomogne u smjeni Abdula Mahdija.

Ali na tajnom sastanku u Bagdadu u srijedu, intervenirao je Qassem Soleimani, šef elitne jedinice Quds u sklopu Iranske revolucionarne garde. Soleimani je zatražio od Amirija i njegovih vođa milicije da nastave podržavati Abdula Mahdija, prema tvrdnjama pet izvora s tog sastanka.

Iranski sigurnosni dužnosnik potvrdio je da je Soleimani bio na sastanku u srijedu, rekavši da je bio tamo da "da da savjet".

- Iračka sigurnost za nas je važna i u prošlosti smo im pomagali. Šef naših Quds jedinica redovno putuje u Irak i druge regionalne zemlje, posebno kad naši saveznici zatraže našu pomoć - rekao je iranski zvaničnik, koji je želio ostati anoniman.

Soleimani, čije jedinice Quds koordiniraju milicije koje podržavaju Teheran u Iraku, Siriji i Libanu, često bude u Iraku. Međutim, njegova direktna intervencija najnoviji je znak povećanog uticaja Irana u Iraku i cijeloj regiji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Erdogan u posjeti Iraku

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta