Kultura     | 31.10.2019. 14:59 |

'U ime identiteta' nova koprodukcijska predstava mostarskih kazališta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 31. listopada (FENA) - Početak rada na novoj koprodukcijskoj predstavi "U ime identiteta" Narodnog pozorišta Mostar, Studija za izvedbene umjetnosti i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, službeno je najavljen u četvrtak na konferenciji za medije.

Predstava se radi po motivima zbirke eseja libanonskog pisca Amina Maaloufa, a režirat će je Tanja Miletić Oručević kojoj je ovo već četvrta predstava koju radi u HNK Mostar, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Tanja Miletić Oručević istaknula je netipičnost ove predstave, pojasnivši da je u pitanju suradnja neovisnog sektora i institucionalne kulture, što je u ovom slučaju može donijeti blagodati i osuvremeniti pristup kazališnoj predstavi koja, kako je rekla, nije samo umjetnički čin nego utječe i na društvenu zajednicu.

Podsjetila je da je Studio za izvedbene umjetnosti nevladina organizacija koja se bavi izvedbenim umjetnostima, a glavni donator projekta je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) od koje je i potekla prva ideja da se kazalište bavi ovim tekstom.

- Donatorima je bitno da predstava, a time i tematika, dopre do što više ljudi, tako da će se ona igrati širom BiH, u malim i raznolikim sredinama, jer želimo doći do raznovrsnog tipa publike i učiniti da razmišljaju o identitetu - kazala je redateljica, dodavši kako će premijera predstave biti u prosincu.

Dramaturg predstave Dragan Komadina govorio je o autoru eseja Aminu Maaloufu, Libanoncu i kršćanskom Arapinu koji je većinu tekstova napisao na francuskom jeziku.

- Ne radimo dramatizaciju Maaloufa, već nam njegov tekst služi kao materijal. On sam ima spoj identiteta te kroz cijelo stvaralaštvo uvijek promovira pokušaj razumijevanja mosta između okcidenta i orijenta - kazao je Komadina.

Čelni ljudi dvije mostarske teatarske kuće Ivan Vukoja i Almir Mujkanović iskazali su zadovoljstvo još jednom koprodukcijskom predstavom što smatraju veoma korisnim i primjerom kakav mogu i trebaju slijediti i druge ustanove u BiH.

- Tekst je itekako aktualan jer identiteti su ključni pojam vremena u kojem živimo i sve politike su prožete temom identiteta. Itekako je primjeren vremenu i prostoru, i siguran sam da će ovaj kreativni tim napraviti izvrsnu predstavu - kazao je Vukoja.

Dodao je kako je ovo već druga koprodukcija u ovoj kazališnoj sezoni s Narodnim pozorištem.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako očekuje od predstave da osvijetli i osvijesti nedovoljno poznavanje teme identiteta i koliko je to nepoznavanje opasno.

- Ono što smo mi kao pojedinci spremni žustro braniti, u nekom drugom vremenu i prostoru su marginalni pojmovi, negdje drugo nemaju nikakvu težinu. Vjerujem da će priča biti jako zanimljiva i intrigantna - kazao je Mujkanović.

Dvije glumice u predstavi Jelena Kordić Kuret i Ajla Hamzić složile su se da je jako uzbudljivo raditi koprodukcije te da će se ovakvim autorskim projektom doprijeti do ljudi.

- Po mom iskustvu, autorske predstave su intimne i iskrene, i publika se s takvim predstavama može lako poistovjetiti - kazala je glumica Jelena Kordić Kuret.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz Narodnog pozorišta Mostar; Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Pokrovitelj projekta je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Premijera predstave 'Stepski vuk' HNK-a Mostar u četvrtak u Mostaru

Hit komedija 'Tere i Luce' dar publici povodom 30. obljetnice Kosače

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo