Bosna i Hercegovina     | 01.11.2019. 13:42 |

Njemačka ministrica mostarskim studentima govorila o međunarodnom obrazovanju

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 1. novembra (FENA) - Ministrica obrazovanja, nauke i kulture njemačke pokrajine Schleswig-Holstein, Karin Prien, održala je u petak na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru predavanje na temu "Važnost međunarodnog obrazovanja".

Ministrica Prien govorila je o demokratiji i kulturi sjećanja te ukazala na izuzetan značaj političkog i kulturološkog obrazovanja.

- Demokratija predstavlja nešto što moramo uvijek iznova učiti u okviru svake generacije. Ne smijemo demokratiju, slobodu, uzimati zdravo za gotovo. To je nešto što se dijelom i kod nas u Njemačkoj desilo i upravo zbog toga su političko i kulturološko obrazovanje tako važni - kazala je Prien.

Naglasila je i izuzetan značaj kulture sjećanja, kazavši kako bi ona svakako trebala biti dio nastave.

- Kada govorimo o kulturi sjećanja, tu zapravo govorimo o istini, da se razgovara o onome što se desilo, ali isto tako da se suočava sa različitim perspektivama o historijskim događajima. To također važi i za međunarodnu razmjenu. Nemamo jednu historiju ni u Evropi, već imamo različite perspektive i poglede, a kultura sjećanja uvijek mora da uspostavlja most sa sadašnjošću. Nije dovoljno s određenim razredom otići na neko mjesto sjećanja, već ta kutura sjećanja zaista mora biti dio nastave - poručila je njemačka ministrica.

Nakon predavanja, koje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić", upriličena je i neformalna diskusija s ministricom Prien.

Univerzitet "Džemal Bijedić" zahvalio je predstavništvu Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, na čelu s direktorom Svenom Petkeom, koji su zaslužni za ovaj konstruktivni službeni posjet.

Karin Prien studirala je pravo i politologiju u Bonnu. Prvi državni ispit položila je 1989. godine. Postdiplomski studij završila je u Amsterdamu s fokusom na međunarodno trgovačko pravo. Drugi državni ispit položila je u gradu Celle 1994. godine. Od 1994. godine bila je samostalni pravnik sa specijalizacijom za trgovačko pravo i pravo u slučaju insolventnosti u Hannoveru, Leipzigu i Hamburgu.

Od 2008. godine certificirani je pravnik za trgovačko i korporativno pravo. Od 1981. godine članica je CDU-a (Christlich-Demokratische Union). Godine 2011. prvi put je izabrana u parlament Hamburga i do 2015. bila je politička glasnogovornica CDU-a i članica rukovodstva parlamentarne skupštine.

Od februara 2015. do jula 2017. obnašala je funkciju zamjenika čelnika parlamentarne CDU i specijaliste za škole, izbjeglice i ustav, poslovnik o radu i izborni ispit.

Od jula 2017. godine obnaša funkciju ministrice obrazovanja, nauke i kulture Schleswig-Holstein, najsjevernije njemačke pokrajine.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Cvijanović - Roswall: Nastaviti reformske procese u BiH

U srbijanskim školama nije mijenjana odluka da roditelji ocjenjuju nastavnike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo