Svijet     | 31.10.2019. 10:15 |

Kina osudila Pompeove kritike kao 'zlobni napad'

FENA Internet

PEKING, 31. oktobra (FENA) - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da komentari američkog državnog sekretara Mikea Pompea u kojima kritikuje Peking i vladajuću Komunističku partiju predstavljaju zlobni napad i da su svi pokušaji da se "ocrni" Kina ili da se opstruira njen ekonomski rast osuđeni na propast.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je na redovnom dnevnom brifingu za novinare da Pompeovi komentari također pokazuju strah i aroganciju izražene u antikomunističkim stavovima. 

Pompeo je u srijedu izjavio da su napori Pekinga usmjereni na međunarodnu dominaciju i da im se treba suprotstaviti, pojačavajući nedavnu oštru retoriku Washingtona prema kineskoj Komunističkoj partiji.

Pompeo je dao te komentare u vrijeme dok se očekuje da Trumpova administracija potpiše prvu fazu sporazuma o okončanju štetnog trgovinskog rata s Kinom. 

On je kazao da Sjedinjene Države dugo vremena gaje prijateljske veze s kineskim narodom, dodajući da Komunistička partija nije isto što i narod Kine.

- Oni koriste metode koje stvaraju izazove za Sjedinjene Države i ostale zemlje svijeta, i svi bismo trebali kolektivno da im se suprotstavimo - izjavio je Pompeo na gala večeri konzervativne analitičke grupe Hudson institut u New Yorku. 

- Više nije realno ignorirati temeljne razlike između naša dva sistema i posljedice koje imaju razlike u našim sistemima po američku nacionalnu sigurnost - kazao je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana