Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 10:13 |

Dužnosnici Tužilaštva i Suda o regionalnoj saradnji u borbi protiv nekažnjivosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine i dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH susreli su se s članovima Stalnog sudskog vijeća za ratne zločine u Sudu BiH kako bi razgovarali o dinamici i potrebama kapaciteta za suđenja u predmetima ratnih zločina.

Na sastanku koji je dio aktivnosti predviđenih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, razgovaralo se o procesuiranju predmeta ratnih zločina u kojima su optuženi nedostupni.

Tema susreta bile su i aktivnosti u oblasti regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, što je istaknuto i prilikom sastanaka s glavnim tužiocem pri Mehanizmu za međunarodne krivične sudove Sergeom Brammertzom.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na ustupanje manje složenih predmeta pravosuđima oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, u skladu s Državnom strategijom te usaglašenim tumačenjem i konkretizacijom kriterija za ocjenu složenosti predmeta.

Rad na predmetima ratnih zločina, zahtjeva kontinuirani rad i komunikaciju institucija u okviru svojih nadležnosti, a u cilju efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'