Kultura     | 04.11.2019. 12:50 |

Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Knjiga "Ženski identiteti u muzičkom životu Sarajeva" autorice Lane Paćuka bit će predstavljena sutra u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Knjiga zasnovana na primarnim muzikološkim izvorima te istraživanjima provedenim u arhivima u BiH, Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj, ubraja se u prvu domaću muzikološku publikaciju koje se bavi položajem, značajem i ulogom žena u razvoju muzičkog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Stranice "Ženskih identiteta", čije su publiciranje podržali Austrijski kulturni forum te Institut za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu, daju uvid u jedno od kulturološki najdinamičnijih razdoblja u historiji BiH ukazujući da su žene bile glavne nositeljice muzičke prakse pristigle s dolaskom Austro-Ugarske uprave.

Autorica knjige Lana Paćuka ubraja se u mlađu generaciju bosanskohercegovačkih muzikologa, a do sada je objavila više od 20 naučno-istraživačkih radova, izloženih na simpozijima i naučnim konferencijama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Češkoj, saopćili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'