Svijet     | 30.10.2019. 17:47 |

Čile otkazao dva svjetska samita zbog protesta

FENA Internet

SANTIAGO, 30. oktobra (FENA) - Čile se povukao kao domaćin trgovinskog samita APEC-a u novembru, na kojem se očekivalo da će Sjedinjene Države i Kina poduzeti velike korake u pravcu okončanja 15-mjesečnog trgovački rata koji je usporio svjetski ekonomski rast.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera rekao je da je donio "bolnu" odluku da otkaže samit u Santiagu, kao i visoko međunarodno okupljanje o klimatskim promjenama u decemberu, kako bi se mogao fokusirati na ponovno uspostavljanje zakona i reda i pokretanje novog društvenog plana.

Neredi, paljevine i protesti zbog nejednakosti ovog mjeseca uzrokovali su pogibiju najmanje 18 ljudi, 7.000 je uhapšeno, a čileanske kompanije pogođene su gubicima od oko 1,4 milijarde dolara. Sistem podzemne željeznice u sklopu javnog gradskog prevoza u glavnom gradu pretrpio je štetu od gotovo 400 miliona dolara.

Na samitu APEC-a 16. i 17. novembra trebalo se okupiti 20 svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Američki i kineski pregovarači utrkivali su se kako bi tekst privremenog trgovačkog sporazuma bio na vrijeme spreman kako bi ga Trump i Xi potpisali na sastanku.

Otkazivanje trgovačkog samita u Čileu iznenadilo je Trumpovu administraciju, rekao je zvaničnik Bijele kuće za Reuters.

Zvaničnik je rekao kako je Washington saznao za odluku iz vijesti i traži više informacija.

Čile također neće moći biti domaćin sastanka COP25 vezan za klimatske promjene, koji trebao biti održan između 2. i 13. decembra, rekao je Pinera, koji je ove sedmice otpustio gotovo pola svoje vlade - uključujući ministre finansija, unutrašnjih poslova i ekonomije - u nastojanju da uguši demonstracije.

Klimatski samit doveo bi delegate iz oko 190 država na razgovore čiji je cilj dogovoranje smanjenja globalne emisije štetnih plinova kako bi ispunili uslove iz pariškog klimatskog sporazuma.

Ova otkazivanja predstavljaju udarac imidžu Čilea kao jednoj od najstabilnijih zemalja Latinske Amerike.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu