Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 17:15 |

Obilježena godišnjica pogibije Hajrudina Mešića

FENA Saopćenje

TUZLA, 30. oktobra (FENA) - Pored kuće u Nezuku u kojoj se tog kobnog 30. oktobra 1992. godine nalazila komanda 1. teočanske brigade, od samo jednog gelera granate ispaljene s neprijateljskog položaja poginuo je komandant ove brigade, tada 33-godišnji Hajrudin Mešić, u narodu poznatiji kao kapetan Hajro. 

- On je učestvovao u pripremi za odbranu BiH, aktivno je dao svoj doprinos, napustio radno mjesto u policiji u Ugljeviku i prešao u svoj Teočak. Organizirao je patriote za odbranu, dao svoj doprinos u direktnim borbama i svojim herojstvom pokazao da mu je država BiH i narodi u BiH važniji od života i porodice - rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Saborci se nerado prisjećaju trenutaka pogibije svog komandanta a kojoj je prethodio pokušaj spajanja sa snagama Armije RBiH u Kamenici i Cerskoj radi deblokade humanitarnog koridora za narod Srebrenice.

No, iako su bili shrvani nakon pogibije komandanta, shvatili su da moraju slijediti njegov put.

I ove godine, uz prigodan vjerski program, brojne delegacije odale su počast i položile cvijeće na spomen - obilježje na mjestu pogibije u Nezuku. Obilježavanje 27. godišnjice pogibije Hajrudina Mešića nastavljeno je na šehidskom mezarju u Sniježnici gdje je također odata počast, te položeno cvijeće na mezar brigadnog generala.

- Ova vlada stoji iza tih ljudi koji nikada ne treba da budu zaboravljeni. Ono što ćemo uraditi u budućem period je da se u našem školstvu obavezno izučava novija historija. Moramo omladinu educirati da im se ne bi ponovilo ono što je, nažalost, naša generacija preživjela - kazao je premijer TK Denijal Tulumović.

Mezar brigadnog generala Hajrudina Mešića uskoro bi trebao dobiti novo idejno rješenje.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!