Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 15:33 |

Završena Međunarodna konferencija ombudsmena za oružane snage

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Održavanjem Regionalnog okruglog stola na kojem je predstavljen model parlamentarnog nadzora sektora odbrane i bezbjednosti u BiH, kao i modeli i specifičnosti zaštite ljudskih prava pripadnika oružanih snaga u zemljama regiona, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) završena je 11. Međunarodna konferencija ombudsmena za oružane snage.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović je, zahvaljujući se prisutnima na učešću u radu Regionalnog okruglog stola i cijele konferencije, naglasio da je u našoj zemlji, u procesu uspostavljanja institucije parlamentarnog vojnog povjerenika primijenjen njemački model, koji se u proteklih deset godina, koliko postoji i radi ova institucija, pokazao efikasnim i uspješnim za zaštitu ljudskih prava i sloboda pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH.

Prema njegovim riječima, rad parlamentarnog vojnog povjerenika BiH počiva na dva osnovna stuba, na razmatranju, vođenju postupka i rješavanju pojedinačnih pritužbi pripadnika OSBiH i najavljenim i nenajavljenim terenskim posjetama jedinicama OSBiH.

Ocjenjujući da institucija parlamentarnog vojnog povjerenika ima nezavisnost, samostalnost i slobodu u radu, Šiljegović je naglasio da godišnji izvještaji ove institucije imaju značajnu podršku u oba doma PSBiH.

O hronologiji uspostavljanja Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, te institucije parlamentarnog vojnog povjerenika BiH govorila je sekretarka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Ljiljana Milićević, naglasivši da je formiranjem te komisije (2003. godine) i institucije parlamentarnog vojnog povjerenika BiH (2009. godine) u BiH uspostavljen snažan i funkcionalan sistem javne, demokratske i civilne kontrole nad odbrambenim i sigurnosnim sektorom.

Prema njenim riječima, BiH je jedina zemlja regiona koja ima instituciju parlamentarnog vojnog povjerenika. Mišljenje, preporuke i izvještaji te institucije, uvažavaju se i prepoznati su i u međunarodnim okvirima, o čemu, kako je navela, svjedoči i činjenica da je PSBiH domaćin svjetskog skupa zaštitnika ljudskih prava pripadnika oružanih snaga.

Ocjenjujući da je instituticija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH u proteklih deset godina rada postigla značajne rezulate i stekla veliko povjerenje pripadnika OSBiH, Milićević rekla je da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH ima blisku saradnju s parlamentarnim vojnim povjerenikom i isti cilj – uređen sektor odbrane, u kome će se potpuno poštovati ljudska prava pripadnika OSBiH.

Učesnicima Regionalnog okruglog stola obratio se i generalni inspektor Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić, koji je predstavio rad institucije na čijem je čelu. Apostrofirajući izuzetnu saradnju s parlamentarnim vojnim povjerenikom BiH, general Ahmić ocijenio je da izvještaji i preporuke parlamentarnog vojnog povjerenika BiH predstavljaju izuzetan alat za zaštitu ljudskih prava pripadnika OSBiH.

O značaju i rezultatima uspostavljanja institucije parlamentarnog vojnog povjerenika BiH govorila je i profesorica Fakluteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Lada Sadiković, koja je podvukla da rezultati parlamentarnog vojnog povjerenika predstavljaju značajan pomak u uspostavljanju demokratskog društva, vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda, što su, kako je dodala, osnovni uslovi za napredak BiH u integracionim procesima.

O svojim modelima i specifičnostima zaštite ljudskih prava pripadnika oružanih snaga govorili su predstavnici zemalja regiona. Oni su ocijenili da Regionalni okrugli sto predstavlja korisnu priliku za razmjenu informacija i iskustava o načinima zaštite ljudskih prava pripadnika oružanih snaga.

Trodnevna Međunarodna konferencija ombudsmena za oružane snage, koju je, u saradnji sa PSBiH i Uredom parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, organizirao ženevski DCAF, okupila je 200 predstavnika institucija vojnih ombudsmena, te međunarodnih i nevladinih organizacija iz 51 države svijeta - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu