Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 15:27 |

Mahmutbegović prisustvuje Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti pri VE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, u svojstvu punopravnog člana i sekretara bh. delegacije, prisustvuje radu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope, koji se održava od 29. do 31. oktobra u Strazburu o temi "Načelnici kao čuvari demokratije", saopćeno je iz Ureda potpredsjednice Mahmutbegović.

Rasprave na sjednicama usredotočit će se na pametne gradove i kibernetičku sigurnost, radne uslove lokalnih izabranih predstavnika, pravednu raspodjelu poreza u prekograničnim područjima, upotrebu jezika od lokalnih i regionalnih vlasti te zaštitu raseljenih osoba.

Članovi će također razmatrati reviziju "Kodeksa dobre prakse za sudjelovanje građana u procesu odlučivanja".

Kao dio aktivnosti, Kongres će razmotriti usvajanje dva izvještaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Ruskoj Federaciji i Bosni i Hercegovini, kao i izvještaj o posmatranju lokalnih izbora u Turskoj uključujući ponovljene gradonačelničke izbore u Istanbulu 23. juna 2019. godine.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović prisustvovala je potpisivanju Sporazuma o saradnji bosanskohercegovačkih načelnica.

Kao članica političke grupe EPP/CEE, prisustvovala je plenarnom sastanku ove političke grupe te učestvovala u radu Odbora za tekuće poslove, čija je članica.

Osim navedenog, bit će obilježena 70. godišnjica Vijeća Evrope.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'