Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 14:32 |

Svi pacijenti za hemodijalizni tretman se uredno dijaliziraju, niko nije odustao

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu potvrđuje da niti jedan pacijent nije podnio Zahtjev da se isključi sa hemodijalize. Svi prijavljeni pacijenti se uredno tretiraju, kao i obično, u zakazanim terminima.

KCUS je u svakom trenutku spreman za transplantaciju bubrega. Osoblje, materijalna sredstva i svi posebni uslovi za takve intervencije postoje ali nema potrebnih organa koji bi se presadili, navodi se u saopćenju tog centra.

Također postavljanju pitanje za Donorsku mrežu, pod dugogodišnjim vodstvom prof.dr. Halime Resić  „kada su obezbijedili i kome organ potreban za transplantaciju? Koja je njihova funkcija i učinak?“

Isto pitanje postavljaju i  prim.dr. Ladi Guska Sarajlić, dugogodišnjoj direktorici Transplant programa pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

Kako bi javnost bila ispravno informisana, a vezano za  proteste hemodijaliznih i transplantiranih pacijenata u FBiH, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ističe kako im je potpuno shvatljiv pritisak Udruženja pacijenata kojima je potrebno liječenje transplantacijom bubrega, uzimajući u obzir jako nisku stopu do sada reliziranih kadaveričnih transplantacija u FBiH.

Dobro je poznato da uspjeh liječenja kadaveričnom transplantacijom u bilo kojoj državi zavisi od čitavog niza medicinskih i nemedicinskih faktora. Upravo iz tog razloga u Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu u proteklom periodu urađeno je niz izmjena i korekcija sa krajnjim ciljem da se unaprijedi transplantacijska medicina, navode iz KCUS-a. 

 Također podsjećaju da su uz podršku trenutnog menadžmenta, postavljeni novi bolnički koordinator i zamjenik koordinatora, koji su prošli niz preporučenih edukacija iz područja transplantacijske medicine u saradnji sa Federalnom ministarstvu  zdravstva (FMZ). 

Oni su u potpunosti ispoštovali Pravilnik o načinu i postupku utvrđivanja moždane smrti osobe čiji organi se mogu uzeti radi presađivanja u svrhu liječenja, kao i Pravilnik o postupku obavještavanja o smrti osobe koja može biti potencijalni darovalac organa i tkiva, poštujući i Pravilnik o standardima za obezbjeđenje sigurnosti i kvalitete organa namijenjenih liječenju.

Zanovljeni su spiskovi Timova za eksplantaciju i transplantaciju, koji su prijavljeni Ministrastvu zdravstva FBiH, te napravljene dvije nove Procedure o prijavljivanju moždane smrti, a proslijeđen je i Prijedlog FMZ-u za ispravku Formulara br.2/c za utvrđivanje moždane smrti, a sve u cilju daljnjeg unaprijeđenja Programa transplantacije organa.

U periodu stupanja na snagu Zakona o pretpostavljenom informiranom pristanku (decembar 2017.) u KCUS-u su po pomenutim procedurama svi šefovi organizacionih jedinica  sa intenzivnim njegama obavezni da daju izvještaje o prijavljenim potencijalim kandidatima, a sve u cilju povećanja broja utvrđenih moždanih smrti.

Kod kandidata kod kojih su Protokolom dijagnostičkih procedura potvrdili moždanu smrt, dobili su odbijanje od porodice za dobijanje organa ili se utvrdilo da postojeći kvalitet organa nije zadovoljavao kriterije za transplantaciju.

U jednom slučaju su imali jedan pristanak, kada su uradili dvije kadaverične transplantacije sa zadovoljavajućim rezultatom.

Sve navedene aktivnosti, kako naglašavaju iz KCUS-a, provode se u saradnji sa Centrom za transplantacijsku medicinu FMZ, kojem prijavljuju pacijente za Listu čekanja i koji koordinira dodjelu organa i tkiva u slučaju odgovarajućeg donora sa pristankom porodice.

Rad na uspjehu kadaverične transplantacije zahtijeva još mnogo truda svih aktera u društvu, te na svim nivoima zdravstvenih institucija.

Nije u pitanju samo simbolično potpisivanje donorskih kartica, već i pokretanje ove teme u okviru porodica da bi spriječili da se ponove slučajevi u kojima porodica kategorično odbija doniranje organa. 

Nakon uloženih mnogih ljudskih i materijalnih snaga zdravstvenih radnika, koji su uključeni u vođenje potencijalnog kadavera i potvrđivanje moždane smrti, kao i višesatnog  neuspješnog razgovora sa članovima porodice, iz KCUS-a naglašavaju kako su svjedoci da članovi porodice odbijaju donirati organe, iako znaju i priznaju da je preminuli želio donirati svoje organe poslije smrti.

KCUS ulaže značajne napore da  unaprijedi transplantacijske medicine i omogući  ovaj vid liječenja većem broju bolesnika, koji za takav vid liječenja nemaju kontraindikaciju.

 Što se tiče hemodijaliznog tretmana u KCUS-u, uloženi su značajni napori na obnovi opreme, te je u tom smislu od prošle godine do sada nabavljeno 17 novih aparata i jedan multifiltrat za akutne dijalize. Najveći broj pacijenata u FBiH, koji se liječe hemodijafiltracijom kao optimalnom terapijskom opcijom,  se nalazi upravo u KCUS-u, njih 30 posto, navode iz tog centra. 

KCUS je uložio ogromne  napore da obezbijedi adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim  pacijentima na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, uključujući i dijaliznu populaciju, te podsjeća da područje  hemodijalize pripada sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, što bi bio zadatak za resorno Ministarstvo da cjelovito riješi u organizaciji zdravstvene zaštite po nivoima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Ambasada SAD-a u BiH: Dodik i njegove ulizice napali državnu strukturu i Daytonski sporazum

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana