Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 13:16 |

Cvijanović i Štefanek o aktuelnoj političkoj situaciji

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. oktobra (FENA) - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa šefom Kancelarije Vijeća Evrope u BiH Drahoslavom Štefanekom o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i o posljedicima koje BiH, kako se navodi u saopćenju, trpi zbog činjenice da ni nakon godinu dana nisu provedeni izborni rezultati na svim nivoima vlasti.

Na sastanku u Banjoj Luci je konstatovano da je “zastoj u procesu formiranja vlasti zaustavio brojne političke, razvojne i reformske procese, a među njima i imenovanje delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, što se negativno odrazilo na međunarodni ugled BiH", saopćeno je iz kabineta entitetske predsjednice.

Ona je istakla da institucije RS imaju dobru saradnju s Vijećem Evrope, te izrazila žaljenje što, kako se navodi, “politička uslovljavanja pojedinih bošnjačkih lidera onemogućavaju formiranje legitimne vlasti i novog saziva Vijeća ministara, čime se ugrožava proces evropskih integracija, ali i odnosi sa Vijećem Evrope i drugim važnim međunarodnim partnerima".

Entitetska predsjednica je naglasila da institucije RS-a ostaju opredijeljene za saradnju, kao i za provođenje reformskih procesa, koji za cilj imaju jačanje vladavine prava i poboljšanje ekonomsko–socijalnih prilika, koje utiču na životni standard svih građana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu