Magazin     | 29.10.2019. 16:45 |

Digitalni dani u Beču

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Na ovogodišnjim "Digital Days" u Beču, od 4. do 5. novembra, sve kreće oko najnovijih trendova i gorućih pitanja iz svijeta FutureTech-a i digitalizacije.

"Digitalni dani" su projekt koji je Grad Beč oživio 2014. godine u cilju pozicioniranja Beča kao evropskog centra digitalizacije. Festival će otvoriti bečki gradonačelnik Michael Ludwig, a govornici će se baviti aktuelnim temama kao što su ekologija, zdravlje, sigurnost, mobilnost, kao i pojmom etike u dobu digitalizacije. Jedan od najupečatljivijih govornika je njemački pisac i filozof Richard David Precht, koji dovodi u pitanje naš trenutni obrazovni sistem i savladavanje gradiva. Precht smatra da škole moraju djecu osposobiti za digitalno doba.

U toku festivala će se paralelno odvijati do 50 izložbi "Digi Street-a" te mnogobrojne diskusije i radionice. Osmišljena je i velika "digitalna ulica" u kojoj će se moći isprobati najnovije aplikacije i usluge i učestvovati na radionicama iz polja robotike i programiranja. Na ulici će se predstaviti i pametne igrice za djecu u sklopu "Da Vinci Lab-a", virtualne naočale "Vroodles" za dopunu u nastavi iz geografije, kao i druga tehnološka rješenja iz polja e-bankarstva, autonomne vožnje i drugih oblasti.

Organizator festivala je Urban Innovation Vienna preduzeće Bečkog Holdinga.

Ulaz je besplatan uz prethodnu online prijavu, saopćeno je iz .Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!