Svijet     | 29.10.2019. 16:37 |

Putin: Rusija je uvijek podržavala Kubu

FENA Internet

MOSKVA, 29. oktobra (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je pozdravio kubansku "otpornost" prema američkim sankcijama. 

Putin je, tokom susreta u Moskvi s kubanskim predsjednikom Miguelom Díaz-Canelom razgovarao o poboljšanju veza dviju zemalja saveznica, poručio da je Rusija uvijek podržavala Kubu.

- Nije jednostavno rješavati ekonomske i društvene probleme u uslovima u kojima se Kuba nalazi, ali vi ste to uspješno uradili. Sretni smo što uočavamo jačanje kubanske države - kazao je Putin. 

Rusko-kubanski odnosi daleko su od hladnoratovske ere i vremena skoro potpune kubanske ovisnosti o sovjetskom bloku kada je taj otok stvorio isturenu operativnu bazu prema dvije Amerike od koje je odustao u 90'-im godinama.

Posmatrači ruske i kubabnske vanjske politike tvrde, međutim, da je došlo do značajnog poboljšanja veza između bivših partnera, izazvanog djelimično i potezima Trumpove administracije koja je poništila pomake koje je ostvario njegov prethodnik Barack Obama u otvaranju prema Kubi.

Kuba i Rusija također podržavaju venecuelanskog presjednika Nicolasa Madura, koga SAD pokušava svrgnuti s vlasti.

Obraćajući se Putinu, Díaz-Canel izjavio je da njegova vlada smatra razvijanje veza s Rusijom vrhunskim prioritetom i pozdravio je nedavnu posjetu Kubi ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

- Svjedoci smo rastuće uloge Rusije u otporu prema američkim pokušajima dominacije - dodao je on.

Kubanski čelnik danas se također odvojeno sastao s Medvedevom radi razgovora o jačanju ekonomskih veza.

Rusko-kubanska trgovinska razmjena više se nego udvostručila od 2013. godine, na očekivanih 500 miliona dolara u ovoj godini, uglavnom zahvaljujući ruskom izvozu u Kubu, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'