Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 14:43 |

Tokom sjednice Predstavničkog doma, Vlada razmatra mnoštvo amandmana na zakone

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Federalna vlada zasebno razmatra veliki broj zastupničkih amandmana podnesenih na set od šest zakona koje je Vlada, u vidu izmjena sadašnje legislative iz oblasti na koje se oni odnose, predložila Parlamentu po hitnom postupku, a među tim aktima, izmjene i dopune Zakona o notarima.

Kako je zastupnicima, prethodno tokom njihove rasprave obrazloženo iz Federalnog ministarstva pravde, Vlada želi ispoštovati stav Ustavnog suda FBiH koji je svojevremeno, između ostalog presudio da Zakon o notarima nije u skladu s Ustavom FBiH. Osim Zakona o notarima, ovdje je riječ i o Zakonu o nasljeđivanju u FBiH, Zakonu o registraciji poslovnih subjekata, Zakonu o stvarnim pravima, Zakonu o zemljišnim knjigama i Porodičnom zakonu.

Njihova poveznica je sudski osporeni segment, a odnosi se na notarsku nadležnost u određenim pravnim poslovima. Zbog te poveznice, izmjene svih šest zakona razmatraju se u paketu na ovoj sjednici Predstavničkog doma.

U dosadašnjoj zastupničkoj raspravi, u kojoj su  učestvovali i vladajući i opozicija, gotovo svi su ustvrdili da predložene izmjene 'nisu šija nego vrat' u odnosu na sadašnju praksu jer će notari i dalje imati  privilegije, a građani biti obavezani na daljnje korišćenje njihovih usluga u određenim pravnim stvarima.

To se, prema ovim govornicima, posebno odnosi na pojam solemnizacije koji se kao postupak uvodi u predložene izmjene i dopune Zakona o notarima, a nalaže da građani, iako dobivaju izbor da njihov pravni akt (ugovor, rješenje i sl.) obradi advokat ili drugi stručnjak odgovarajuće pravne kvalifikacije, što mogu biti i oni sami, ipak moraju otići i kod notara da bi on potvrdio zakonsku ispravnost sačinjenog rješenja te platiti ozbiljan iznos za tu uslugu.

Zastupnik Irfan Čengić smatra da bi, umjesto toga, bila dovoljna ovjera potpisa od notara, koja košta osam KM, kako je naveo, a da za sadržaj teksta odgovara onaj ko ga je sačinio odnosno potpisao. Samo ovjerom potpisa, notar, dakle, ne bi ulazio u sadržaj akta.

Zastupnica Dženana Hodžić je kazala da u predloženoj novoj legislativi nema nijednog argumenta pravne sigurnosti za građane, što znači da notar, iako ovjeri valjanost nekog akta, ne mora stati iza građanina u smislu stopostotne pravne sigurnosti.

Ako Federalna vlada kao predlagač šest zakona uvaži neke od mnoštva podnesenih amandmana, automatski će oni postati sastavni dio predloženih tekstova. U suprotnom, zastupnici će glasati o svakom amandmanu koji eventualno ne prihvati Vlada ukoliko i sami zastupnici predlagači ne odustanu od njih u međuvremenu. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta