Svijet     | 29.10.2019. 14:35 |

Zastupnici iz EU stigli u Kašmir

FENA Internet

SRINAGAR, 29. oktobra (FENA) - Zastupnici Evropske unije stigli su u utorak u Srinagar, a predstavljaju prvu inostranu delegaciju koja je posjetila glavni grad indijskog Kašmira otkako je New Delhi ukinuo autonomiju spornoj regiji u augustu.

Nekoliko sati prije njihovog dolaska izbili su manji protesti na najmanje 40 lokacija u gradu, zbog čega su snage sigurnosti upotrijebile suzavac kako bi rastjerale demonstrante, uprkos velikim sigurnosnim mjerama.

Mnoge ulice ostale su zatrpane kamenjem, prodavnice su bile zatvorene, a prodavači na cesti su odsutni jer je delegacija od oko 20 zastupnika Evropske unije stigla u grad malo iza podne.

Indijski zvaničnici kažu da se situacija u Kašmiru vraća u normalu i nadaju se da će posjeta delegacije EU pomoći u suzbijanju međunarodne osude postupka indijske vlade.

Međutim, opozicione stranke izrazile su ljutnju zbog činjenice što je evropskim zakonodavcima dozvoljeno da posjete regiju u kojoj je većini indijskih političara zabranjen pristup od 5.augusta, kada je vlada premijera Narendra Modija opozvala poseban status Kašmira i uvela oštre mjere suzbijanja demonstracija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta