Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 14:18 |

Helikopter Oružanih snaga BiH angažovan na gašenju požara u općini Trnovo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Helikopter Oružanih snaga BiH danas je angažovan na pružanju pomoći u gašenju požara u rejonu planine Treskavice, općina Trnovo, na osnovu ukazane potrebe i hitnog zahtjeva Operativno-komunikacijskog centra - 112 (OKC-112) Ministarstva sigurnosti BiH.

Helikopterska jedinica Oružanih snaga BiH locirana u kasarni „Rajlovac OSBiH“ hitno je angažovala posadu i helikopter UH-1H za gašenju šumskog požara na širem području općine Trnovo, na obroncima planine Treskavica u rejonu Kukovi, Paleža, Jablan Do i Crvene stijene u blizini Crnog jezera.

Helikopterska posada za izvršenje tako zahtjevnih zadataka bila je spremna za polijetanje u najkraćem roku. Helikopter UH-1H 2. helikopterskog skvadrona izvršio je polijetanje iz Rajlovca prema rejonu požarišta u 09.45 sati. Na požarište je izbačeno 23 vedra i utrošena su 2,2 sata leta.

Angažovanje helikoptera UH-1H iz sastava 2. HS-a je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite, vatrogasnih službi kao i planinara koji su bili na terenu.

- Helikopteri i posade 2. HS-a spremno su odgovorili na zadatak koji je postavljen i u već nekoliko navrata uspješno koriste helikopter UH-1H u zadacima gašenja šumskih požara - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Podsjeća se, da su helikopteri Oružanih snaga BiH bili angažovani tokom vikenda na gašenju šumskog požara na širem području općine Pale, na obroncima planine Romanija u blizini sela Stajna.

- Oružane snage BiH i dalje pokazuju svoju spremnost za izvršenje zakonom propisane misije podrške civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Prilikom izvršenja misije gašenja požara posada 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga se pridržavala svih propisanih procedura te su dodijeljeni zadatak izvršili sigurno - navodi se u saopćenju MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

U Čileu dvodnevna žalost zbog 112 poginulih u najtežim požarima u historiji zemlje

U požarima u centralnom Čileu 112 poginulih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo