Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 14:01 |

Hasečić: Očekujemo dugotrajni zatvor za Šušnjara

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29.oktobra (FENA) - Predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić, uoči sutrašnjeg izricanja prvostepene presude Radomiru Šušnjaru za zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu, kazala je da očekuje dugotrajni zatvor za Šušnjara.

Hasečić koja je i sama bila svjedok u ovom predmetu pred Sudom BiH, smatra da bi samo takva presuda bila satisfakcija.    

„Smrtne kazne nema u Krivičnom zakonu ali ja lično kao i preživjele žrtve i članovi njihovih porodica  očekujemo da će Sud BiH donijeti pravednu presudu koliko je takvom možemo nazvati, i Radomira Šušnjara zvanog Lalco, osuditi na dugoročnu kaznu zatvora koliko krivični zakon dozvoljava. Samo takva  presuda je jedina satisfakcija za preživjele žrtve i članove porodica ubijenih“ - smatra Hasečić.

Istakla je da na izricanju prvostepene presude sutra očekuje veliki broj srodnika žrtava.  

„Posebno što očekujemo cijelo vrijeme tokom suđenja da će proraditi svijest Šušnjaru da kaže gdje su kosti živo zapaljenih civila Pionirske 14. juna 1992. jer su to bile njegove komšije iz sela Koritnik, Mušići, Sase i nekoliko civila iz same Pionirske ulice jer se nikad neće sazanti tačan broj, koliko je zapaljeno u živoj lomači. Sjećam se da sam bila prva koja sam prihvatila i dala prvu pomoć jednoj od preživjelih žrtava, i danas pamtim taj momenat kada je došla u Kosovo polje kod Višegrada“ - kazala je Hasečić.

Podsjetila je da je Udruženje “ Žena - žrtva rata“ takođe dalo doprinos u ovom predmetu

„Za Šušnjara nije mnogo toga obuhvaćeno osima 14. juna što je on sam počinio svojom rukom . Mi smo kao preživjele žrtve, kao udruženje učinili smo sve što smo mogli kako u saradnji s Haškim tribunalom tako i s Tužilaštvom BiH. Preživjele žrtve i očevici su svjedočili. Veliku borbu je vodilo Udruženje „Žena - žrtva rata“, deset godina  lociranja Šušnjara u Parizu, našli smo adresu, i pet godina je prošlo do njegovog izručenja, čak smo morali pisati pisma tadašnjem predsjedniku Francuske. Šušnjar je negirao krivicu kao i svaki ratni zločinac, rijetki su koji su priznali ili izrazili kajanje. Kakva god bude presuda mi je moramo prihvatiti i poštovati iako često nismo zadovoljni sa izrečenim presudama, ipak mislim da će istina i pravda pobijediti“ – kazala je predsjednica Udruženja „Žena - žrtva rata“.

 Sud BiH  sutra će izreći presudu Radomiru Šušnjaru za učešće u ubistvima civila počinjenim u Pionirskoj ulici u Višegradu. Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je sredinom juna 1992. godine učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkog stanovništva iz sela Koritnik koje je bilo zatvoreno u jednoj kući u Pionirskoj ulici. U optužnici se navodi da su civile natjerali da pođu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'