Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 13:19 |

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu ponovno uzimanje uzoraka za DNK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. oktobra (FENA) - Istražitelji Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, zajedno s patologom i pomoćnikom tužioca Tužilaštva BiH, u Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas ponovno uzimaju koštane uzorke za DNK analizu.

Glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić pojasnila je da se uzorci uzimaju od tri žrtve koje su ekshumirane u grobnici Tuneli, a za koje još uvijek nije dobijen identitet.

- Ranije su uzimani koštani uzorci za ove žrtve, međutim DNK analiza je "pala" jer nije dobijen identitet i sada se postupak ponavlja, kako bi se utvrdilo o kome se zapravo radi. U narednom periodu ćemo imati više informacija kada se ponovo obavi analiza i nadamo se da će ovoga puta identitet žrtava biti utvrđen kako bi one pronašle konačni smiraj - istakla je Fazlić.

Dodala je da mnogo ekshumiranih posmrtnih ostataka čeka na identifikaciju.

- Nažalost, u 12 mrtvačnica širom BiH imamo skoro dvije hiljade posmrtnih ostataka za koje još uvijek nije dobijen identitet. Upravo zbog toga radi se na ponovnim analizama odnosno provjeravanju identiteta koji su dobijeni klasičnom identifikacijom, prepoznavanjem od strane porodica, a prije nego što je DNK analiza uopće stigla u BiH 2000 godine. Nažalost, mnogo je takvih slučajeva i porodice ponovo daju krv, kako bi se utvrdilo da li su oni koji su već ukopani pod pravim imenom - precizirala je Fazlić.

Naglasila je da se u BiH još traga za 7.206 nestalih osoba te da je najveći broj nestalih na području Srebrenice, Prijedora i istočne Bosne, gdje se još traže stotine nestalih osoba.

- U ovoj godini, do kraja septembra, ekshumirano je 77 posmrtnih ostataka a utvrđeno je 189 identiteta. Naši istražitelji nastavljaju s radom svakodnevno i rade na ekshumacijama na različitim lokalitetima širom BiH. Nadamo da će sve te istrage i iskopavanja dovesti do konkretnih rezultata do kraja ove godine - dodala je ona.  

Glasnogovornica Instituta za traženje nestalih osoba BiH napomenula je da problem predstavlja sve manje tačnih i istinitih informacija o lokacijama grobnica.

- Sve ono što dođe do nas zaista se provjerava u detalje da se utvrdi eventualna lokacija masovnih grobnica. Svakodnevno apelujemo na one koji znaju, da konačno progovore i kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava protekog rata, da one konačno pronađu svoj mir i da njihove porodice imaju mjesto gdje mogu doći i pomoliti se za svoje najmilije - kazala je Fazlić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo