Regija     | 29.10.2019. 12:56 |

U Srbiji požari na desecima lokacija, najteže na Staroj planini

FENA Agencije

BEOGRAD, 29. listopada (FENA) - Na nekoliko desetaka područja u Srbiji već dva dana bukte požari, izvanredna situacija proglašena je u općini Trgovište na jugu zemlje, a na Staroj planini, gdje vatra gori od nedjelje navečer, zbog nepristupačnog terena vatrogascima je nedostupan veći dio opožarenog teritorija, dok zbog gustog dima nije moguće gašenje iz zraka.

S obzirom da Srbija nema kanadere, već samo helikoptere opremljene za gašenje iz zraka, pomoć je zatražena iz Rusije, odakle se očekuje specijalizirani zrakoplov "Iljušin 76".

Požar na obroncima Stare planine se, prema dosadašnjim saznanjima, proširio iz susjedne  Bugarske, dok za ostale požare nema službenih potvrda o uzrocima, ali se vjeruje da su izazvani jesenskim radovima na poljima.

Ozlijeđenih nema, a iz predostrožnosti su dosad evakuirane najmanje tri osobe.

U medijima se dominantno naglašava da za sada nisu ugroženi mještani i imovina, dok oskudna televizijska izvješća o situaciji na vatrom zahvaćenim područjima istodobno prate brojne fotografije i amaterske video-snimke s terena na društvenim mrežama.

Tako su i prvi apeli za gašenje požara na Staroj planini stigli upravo posredstvom Facebooka, uz brojne komentare na račun lokalnih i državnih vlasti da ne poduzimaju dovoljno efikasne i žurne mjere kako bi se spriječilo širenje vatre, prenosi Hina.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije u MUP-u Srbije Predrag Marić rekao je da se na Staroj planini požar gasi na četiri sektora, ali je vatrogascima problem izuzetno nepristupačan teren, pa moraju gasiti pješice, noseći pumpe naprtnjače na leđima.

Dodatna otežavajuća okolnosti, rekao je Marić za RTS, jest što su požari nalaze na velikim visinama, iznad 1.900 i 2.000 metara.

Marić je u ponedjeljak kasno navečer objasnio kako se zbog velike zadimljenosti jučer nije moglo gasiti iz zraka te najavio da će odluka o gašenju biti donesena danas, dok se slika na terenu „možda popravi“.

Predstavnik lokalne vlasti u Pirotu rekao je da, unatoč teškoj situaciji na terenu, za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva na području Stare planine.

Radiotelevizija Srbije izvijestila je, pozivajući se na podatke s mape požara koju je sačinila Nacionalna zrakoplovna i svemirska agencija (NASA), da su u Srbiji vatrom zahvaćeni "deseci lokacija".

Prema podacima MUP-a Srbije od početka listopada registriran je 3.031 požar. 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo