Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 13:03 |

Uspostavljena regionalna saradnja za efikasno upravljanje otpadom

FENA Saopćenje

JABLANICA, 29. oktobra (FENA) - U Jablanici je u utorak formalno uspostavljena regionalna saradnja javno-privatnog partnerstva na projektu "Zajednički napori za 5 posto manje otpada" između Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK (BiH), Općine Jablanica (BiH), Opštine Šavnik (CG) te Pčelarskog udruženja Matica Pljevlja (CG).

"Glavni je cilj projekta uspostaviti integrirani sistem upravljanja otpadom u 6 općina kroz međuopćinsku i regionalnu saradnju BiH i Crne Gore, čime će se količina recikliranog otpada na ovom području uvećati za 5 posto do kraja 2021 godine", istakao je Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK Mostar koje je koordinator ovog Projekta.

Govoreći o važnosti projekta, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić iskazao je zahvalnost Delegaciji Evropske unije koja je prepoznala značaj ove oblasti te naglasio bitnost efikasnog upravljanja otpadom za zdrav život i nesmetano funkcionisanje općine, kao i značaj  podizanja svijesti mladih ljudi.

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić istakao je važnost jačanja kapaciteta te uvezivanja i razmjene dobre prakse sa partnerima iz regije po pitanju upravljanja otpadom.

Projekt "Zajednički napori za 5 posto manje otpada" finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, u iznosu od 493.000 eura, saopćeno je iz LiNK-a Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu za izgradnju Centra za upravljanje otpadom Brčko distrikta.

U Širokom Brijegu gradi se reciklažni centar vrijedan milijun maraka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu