Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 12:28 |

Washington - Inzko razgovarao sa Palmerom i Cormak

FENA Saopćenje

WASHINGTON/SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Uoči svog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje će predstaviti svoj izvještaj o cjelokupnoj situaciji u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je Washington gdje se u ponedjeljak sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan Matthewom Palmerom i sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack.

S obzirom da je od općih izbora prošlo već više od godinu dana, visoki predstavnik je razgovarao o potrebi da se hitno završi proces formiranja vlasti na svim nivoima, istovremeno poštujući međunarodne obaveze BiH.

Naglašavajući česta osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je istakao potrebu za punim poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito potrebu za poboljšanjem cjelokupnog funkcioniranja državnih institucija i jačanjem vladavine prava, saopćeno je iz OHR-a.

 - Da bi se zadovoljile suštinske potrebe građana BiH, politička elita se mora fokusirati na program koji je okrenut ka budućnosti. Politička stabilnost i ekonomski razvoj, zajedno sa jačanjem institucionalnih kapaciteta BiH, uključujući i oblast vladavine prava, predstavljaju preduslove za prosperitetnu budućnost. Na tom putu, međunarodna zajednica spremna je pomoći BiH u njenim naporima usmjerenim ka ostvarivanju bolje budućnosti - rekao je visoki predstavnik Inzko.

Visoki predstavnik će se u utorak, 5. novembra, obratiti Vijeću sigurnosti UN-a. Tokom svog boravka u New Yorku, visoki predstavnik će se sastati sa nekoliko stalnih predstavnika u UN-u, kao i sa predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva.

(FENA) E. F.

OHR

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo