Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 10:53 |

U NSRS-u o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 29. oktobra (FENA) - Razmatranjem Nacrta zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje do sada nije bilo regulisano zakonom, a sada se obezbjeđuje sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, tj. vanbračnih supružnika, ali i olakšan proces liječenja, a što bi moglo dovesti do povećanja broja obavljenih postupaka, kao i povećanja procenta uspješnosti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranović je naglasio da je opći cilj koji se želi postići donošenjem ovog zakona je uspješnije liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje i povećanje procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Napomenuo je i da se liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje intenzivno razvija i u tom cilju je zakon usklađivan sa propisima u zemljama Evropske unije, odnosno u izradi ovog zakona korištena su rješenja iz zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje iz zemalja u okruženju, odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića, preporuke Komiteta za bioetiku Vijeća Evrope, te preporuke Oviedo Konvencije.

Među preostalim tačkama dnevnog reda sjednice entitetskog parlamenta je konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta za prvo polugodište 2019., zakon o dječijoj zaštiti, te izmjene i dopune zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Poslanici bi trebalo da razmatraju prijedloge strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i razvoja volontiranja u RS te Nacrt strategije razvoja mentalnog zdravlja u RS.

Bit će riječi i o nekoliko izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, kao i Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana