Svijet     | 28.10.2019. 19:11 |

Afganistan pozdravio ubistvo Bagdadija: Njegova smrt udarac za terorizam

FENA Internet

KABUL, 28. oktobra (FENA) - Afganistan je pozdravio ubistvo vođe Islamske države Ebu Bekra al-Bagdadija, opisavši ga kao veliki udarac terorizmu za koji se očekuje da će oslabiti južnoazijski ogranak ove militantne grupe na Bliskom istoku.

Do pojave afganistanske podružnice Islamske države došlo je posljednjih godina zbog čega se desilo stvaranje još jednog neprijatelja za podršku Sjedinjenih Država, koja se od 2001. godine bori protiv mnogo veće talibanske pobune.

- Afganistanska vlada snažno pozdravlja operaciju američkih snaga koja je dovela do smrti Bagdadija. Njegova smrt je najveći udarac ovoj grupi i terorizmu - rekao je glasnogovornik predsjednika Ashrafa Ghanija, Sedik Sediki, u postu na Twitteru.

Bagdadi, koji je džihadističku grupu vodio od 2010. godine, ubio se tokom racije američkih specijalnih snaga na njegovo skrovište na sjeverozapadu Sirije u nedjelju ujutro. Vijesi o njegovoj smrti saopćio je američki predsjednik Donald Trump.

Rukovodstvo Islamske države u Khorasanu (ISIS-K), nazvano po starom nazivu za regiju koja je pokrivala velik dio sadašnjeg Afganistana i dijelove srednje Azije, obećalo je odanost Bagdadiju, ali nije bilo jasno koja direktna operativna veza povezuje te dvije grupe.

Afganistanska podružnica prvi put se pojavila 2014. godine, u istočnoj provinciji Nangarhar, gdje zadržava uporište.

Objavili su svoje formiranje u januaru 2015. godine i od tada su zauzimali druge oblasti, posebno sjever, ponekad dovodeći ga u sukob s rivalnim afganistanskim talibanima.

Također su izvodili krvave napade na civilne ciljeve u Kabulu i drugim gradovima, ali mnogi afganistanski dužnosnici sumnjaju u neke njihove tvrdnje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'