Regija     | 28.10.2019. 18:36 |

Slovenija: Zadnjih dana privedene nove skupine ilegalnih migranata

FENA Agencije

LJUBLJANA, 28. listopada (FENA) - Slovenski policajci iz Brežica, nedaleko granice s Hrvatskom, u nedjelju su na području mjesta Bizeljsko priveli 35-godišnjeg državljanina Srbije  koji je u automobilu prevozio osam državljana Turske, kako se pretpostavlja ilegalnih migranata, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji pozivajući se na policiju.

Ustanovljeno je da su granicu prešli nezakonito pa su s migrantima pokrenuti uobičajni postupci, dok je 35-godišnjak priveden istražnom sucu, pod sumnjom da se bavi ilegalnom trgovinom ljudima, a vozilo mu je oduzeto. S turskim državljanima, među kojima je i troje djece, još teku predviđeni policijski postupci pa nije poznato hoće li u Sloveniji zatražiti azil, prenosi Hina.

Dan prije, u subotu navečer,  ljubljanska policija  je na području Ribnice i Kočevja otkrila dvije veće skupine ilegalnih migranata koji su nezakonito ušli u državu, a uhićeni su i njihovi vodiči, jedan slovenski i dva talijanska državljanina.

Slovenski državljanin u svojem je vozilu prevozio 30 državljana Eritreje, Sirije, Alžira i  Francuske Gvineje,  dok su dva Talijana u svojim vozilima prevozila 50 Pakistanaca te državljana Bangladeša i Sirije. Postupci u vezi s tim migrantima još nisu okončani, objavila je u ponedjeljak policijska uprava Ljubljana.

Slovenska policija ove godine bilježi znatan porast broja ilegalnih ulazaka i uhićenja ljudi koji se bave njihovim krijumčarenjem. Od početka godine otkriveno je preko 12 tisuća ilegalnih migranata, najviše iz Afganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a velika većina ih je nakon predviđenih postupaka, po podacima slovenskog MUP-a, vraćena u Hrvatsku.

Slovenska vlada i MUP ističu da, unatoč povećanom broju ilegalnih migranata u ovoj godini, kontroliraju situaciju na južnoj granici Schengena prema Hrvatskoj, na dijelu koje su od 2015. godine i prepreke te žičana ograda.

No, oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša prošlog je tjedna, u polemičkom odazivu na vladine tvrdnje, naveo da su stvarne brojke nezakonitih prelazaka granice vjerojatno veće od službenih navoda te da preko Slovenije prema sjeveru i zapadu ide  "100 do 500 ilegalnih migranata dnevno”, ne navodeći izvor za te podatke.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom